I år fyller Lunarstorm 20 år – det firas med en fest på en kryssning.
1 av 3
I år fyller Lunarstorm 20 år – det firas med en fest på en kryssning. - Foto: Montage TT
"Det blir fest under kvällen och natten, och aktiviteter under för- och eftermiddagen. Vi håller på att planera vad som ska hända och får tag i gamla Lunarstorm-medlemmar. Sen blir det standup som driver med hela community-fenomenet," berättar Rickard Eriksson, Lunarstorms grundare.
2 av 3
"Det blir fest under kvällen och natten, och aktiviteter under för- och eftermiddagen. Vi håller på att planera vad som ska hända och får tag i gamla Lunarstorm-medlemmar. Sen blir det standup som driver med hela community-fenomenet," berättar Rickard Eriksson, Lunarstorms grundare. - Foto: Lunar20
Lunarstorm firar 20 år 15-16 oktober.
3 av 3
Lunarstorm firar 20 år 15-16 oktober. - Foto: Lunar20

Lunarstorm fyller 20 år – så ska det firas

Lärde du dig också koda HTML när du fixade ditt krypin? I år firar Lunarstorm 20 år, och det ska firas. *Kjamiz*


Om du säger ordet Lunarstorm till någon som är född på 2000-talet kommer hen troligtvis kolla på dig med en konstig blick. Men för andra, födda på 80- och 90-talet kan det göra en varm om hjärtat och inleda nostalgiska samtal.

Lunarstorm är Sveriges första internetcommunity och i år är det 20 år sedan Rickard Eriksson lanserade föregångaren Stajlplejs. Detta firas med en jubileumsfest med kryssning på M/S Birka 15-16 oktober.

Det var en projektledare på Internetmuseet som påminde Rickard om jubileet, och han insåg att han måste dra ihop någonting.

– Jag har länge funderat på att skriva en bok om fenomenet kring Lunarstorm. Om den sociala aspekten, alla människor, alla öden, både på gott och ont. Och så tycker jag att man borde fira det. Jag beslöt att vi anordnar festen och samlar gamla medlemmar på samma ställe.

På kryssningen väntas fest och underhållning.

– Jag digitaliserade analoga relationsbehov, så på den här jubileumsfesten kommer vi göra Lunarstormsfunktioner analoga. Vi kommer alltså göra analoga versioner av bland annat Klotterplanket, Lajv och Diskus. Jag tror det kommer bli roligt, lite udda och jäkligt nostalgiskt.

Allt började 1989...

Och för er som aldrig fick möjlighet att uppleva Klotterplanket, blinkande fötter i gästboken, krypin och *kjamiz* så kan vi backa bandet till 1989. Det var nämligen då allt började, menar Rickard Eriksson.


– Jag hängde med en polare som hade datorer hemma, vilket var tidigt. Jag blev fascinerad av en låda som det stod Televerket på – ett modem alltså. Då köpte jag min första dator och modem och startade min första digitala mötesplats. Men på tiden fick man ringa upp en BBS i USA, som kostade 10 kronor i minuten. Det var oerhört dyrt, och bara datanördar som höll på med det. Då fick jag en dröm om att alla borde ha tillgång till det här, då skulle folk pratat om annat än Star Trek och programmering.

Under Stajlplejs fyra år arbetade Rickard på en webbyrå och skötte sajten vid sidan av.

– Jag drev det som ett enmansband i fyra år. Jag körde på en gammal server som gjorde att det tog upp till en halvtimme att logga in på sajten, men ändå gjorde folk det. Då kunde man undra om folk var så dumma i huvudet eller om det fanns ett stort sug, något som fanns där i sajten.

Till slut var Rickard tvungen att inse att han stod vid ett vägskäl: lägg ner sajten eller göra den kommersiell. Han valde det sista – och vid milleniumskiftet fick sajten det nya namnet Lunarstorm. Plötsligt växte sajten från sina 43 000 medlemmar till 1,2 miljoner aktiva medlemmar. Medlemmar som lärde känna varandra, blev vänner eller kära för livet.

Över 5000 äktenskap och Lunar-barn

Bara några år efter nylanseringen gjorde Lunarstorm en undersökning och fann att åtminstone 5 000 par, som har träffats via Lunarstorm, har gift sig. Nu beräknas det finnas övre 5 000 Lunar-barn.

För 80- och 90-taliserna väcker samtal om Lunarstorm många minnen.

– När jag har pratat med gamla medlemmar är det som när föräldrar pratar om The Rolling Stones och blir varma i hjärtat, när de pratar om sin första kärlek på Lunarstorm.

Och nu välkomnas alltså medlemmarna att fira jubileet under samma tak på ett kryssningsfartyg.

– Det blir fest under kvällen och natten, och aktiviteter under för- och eftermiddagen. Vi håller på att planera vad som ska hända och får tag i gamla Lunarstorm-medlemmar. Sen blir det standup som driver med hela community-fenomenet.

Eventet kommer också besökas av musiker och DJ:s, och gamla Lunarkändisar. Men vilka vi kan förvänta oss se på skeppet vill Rickard inte avslöja än.

Vad kan man förvänta sig?

– Jävligt mycket, skön nostalgi. Punkt. Och jävligt kul.

2012 uppmanade Kristdemokraterna sina företrädare att träffa väljare på Lunarstorm – men då hade sajten legat nere i två år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du lunar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.