1 av 2
2 av 2
- Foto: Pixabay

Så här ska du vika tortillan när du äter tacos – undviker garanterat kladd

Med den här metoden kommer du garanterat inte spilla på dina favoritkläder igen.


Tacos har de senaste 15 åren blivit en slags svensk nationalrätt – det hör liksom till fredagsmyset.

Tacos brukar ju dock ge riktigt kladdiga händer och i veckan skrev Nyheter24 om Emma som har ett fiffigt knep för att undvika slafset.

Men det finns givetvis andra trick för att slippa massa spill och kladd utan att fuska med redskap.

– Det vanligaste misstaget är att man rullar den på helt fel sätt. Om man bara viker en sida framåt och två från sidan så spelar det ingen roll hur hårt man viker den för då ramlar allting ut, berättar Shabnam som arbetar på den mexikanska restaurangen Zócalo i Stockholm, för Nyheter24.

Shabnam har själv ett knep som gör att hon slipper både kladd och spill. Hon viker tortillan som en burrito.

Bildkälla

– Det funkar bättre om man värmer brödet i mikron eller i stekpanna, så att de blir gyllenbruna men fortfarande är mjuka. När vi rullar burritos har vi alla ingredienser i mitten, på en rad. Sen viker man in på två motsatta sidor lite grann, så att det blir kvadrat, förklarar Shabnam.

Ingredienserna ligger 1-1,5 cm från kanten. Det är de sidorna man viker in. Därefter tar man ett tag från den ena sidan och lägger över hela brödet, samlar ihop ingredienserna och börjar rulla.

Om du har gjort rätt (vilket kan ta några gånger – övning ger ju färdighet) kommer det inte ramla ut någon mat vid första tuggan.

Bildkälla

Helt spillfritt

Eftersom det inte är någon botten på burriton kan man använda plast- eller aluminiumfolie för att vara säker på att sås inte rinner ut.

Men Shabnam menar att det borde vara spillfritt.

– Med den tekniken jag använder händer det ingenting, menar hon.

Visste du att…

... riktigt mexikansk taco inte alls är lik de vi äter i Sverige?

Tacon tog sig från Mexiko till USA genom den amerikansk-mexikanska gränsen av mexikaner.

När vi i Sverige pratar om att "äta tacos" menar vi ju generellt sett hela texmex-köket. Men egentligen är en taco små tortillas (den kan också serveras i ett hårt skal) med mindre ingredienser än burriton. Den är lite svårare att ta med “on the go” eftersom den inte serveras stängd.

Typ så här:

Pixabay

– Generellt har vi inte burritos i Mexiko. Vi har tacos och vi har ett sätt att stänga och hålla den på. Det är en konst i sig, förklarar Ricardo Medrano Treviño, manager på restaurangerna La Neta i Stockholm, för Nyheter24.

Vad bra.

Då har vi koll på det också till nästa fredagsmys.

Tacohej!

Sugen på tacos? Här är 5 olika varianter du kan testa i helgen och 9 saker som kommer göra tacomyset oslagbart.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du tacos?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Japan återupptar Unrwa-stöd

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.