Fredag 27 Maj
Stockholm

Här är den ultimata listan på veganskt lösgodis

Denna text är hämtad från bloggen madeleinesvego.blogg.se.

Godis är gott
Mmm… lösgodis!. Foto: TT Nyhetsbyrån

Har du varit på jakt efter veganskt lösgodis, men aldrig fått en bra bild av hela utbudet? Här har du den ultimata listan på godisar som är helt fria från animaliska ingredienser.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela

Hej kära läsare!

Det har tagit sin tid. Jag har lagt ned mycket tid. Karamellkungen har lagt ned mycket tid, men nu är den här! Den samlade listan gällande karamellkungens lösviktsutbud på vad som är helt veganvänligt. Varsågod. Det är bara att dyka in i inlägget och se om dina gamla favoriter finns med, eller kanske hittar du nya godisar som du inte visste var vegan-vänliga!

Du behöver inte oroa dig. Jag vet hur det är att vara en skeptisk vegan, jag har också svårt att lita på vad som är veganskt eller inte. Däremot så har du nu hamnat rätt, för jag är nämligen en extremt noggrann person, och lite av en perfektionist. Jag har dubbelkollat så det jag lägger ut verkligen är veganskt. De godisar jag har listat är då alltså helt fria från animaliska ingredienser, och jag har därför givetvis inte listat godisar som innehåller till exempel karmin eller bivax. Vilken kan vara vanliga missar andra listor har gjort, har jag märkt.

När jag skrev denna lista så gick jag först och främst igenom hela karamellkungens utbud. Jag kollade alltså igenom alla deras 225 produkter. Jag gick noggrant igenom varje produkts innehåll. De produkter som inte innehöll animaliska ingredienser skrev jag sedan ned. Det är lätt att tyda vissa ingredienser. Som till exempel mjölk och ägg. Dessa ingredienser är också allergener, vilket betyder att de alltid måste vara fetskrivna. Dessa godisar går då bort på direkten. Men sen kommer man till nästa steg, innehåller godisen något av de kända animaliska e-numren?

Då syftar jag på dessa…

    e120 = karmine901 = bivaxe904 = shellack e441 = gelatin

Nu tänker du kanske, ja, om godisen inte innehåller något av det jag nyss nämnt. Då är den väl okej att äta som vegan? Nej. Det är inte säkert. För en godis kan till exempel innehålla fettsyror, vilka kan komma från animalier. Eller så kan de innehålla aromer, vilka kan komma från animalier. Så nästa steg för mig var då att skriva ett mejl till karamellkungen där jag listat alla deras godisar som ser veganska ut men som jag vill ha bekräftelse på att dom verkligen är det. För jag vill ju inte lura någon med detta inlägg.

Alla godisar som jag listat nedan har karamellkungen godkänt. Jag har fått mycket hjälp från Ellen på karamellkungen och hon har varit i kontakt med de olika tillverkarna för denna listas skull.

Så! Jag hoppas du nu har förtroende för mitt arbete med denna lista och uppskattar den väl. Lämna gärna en kommentar om du har några frågor eller om jag på något sätt lyckats missa något.

Här finner du del 1 - cloettas lösviktsgodis!

Fruktisar - sött & surt:


Colakabel 


Sura bläckfiskar

Banana bubs 


Sura tuttifruttiromber

Strawberry cheesecake romb 

Cool hallonskalle skum

Cool cola skalle skum 

Melonskalle skum

Röd meter 

Cola meter

Skittles sour/Skittles 

Pasta frutta 

Sur viol/hallonromb


Cool vanilla strawberry 

Ässä pokermarker


Sura draculatänder 

Sura colanappar


Blue raspberry bonbon

Lakrits:

Screech

Saltskallar

Kolasalta ovaler 

Hallon lakritsskallar skum

Cheesecake lakrits romb 

Salty trucks

Choklad:

Likörkonfekt

Hårda karameller, klubbor & godis i papper:

 

Blandade klubbor 


Kameleont kola/salta

Bamsing superfylld


Måsskitar


Banana skids mini

Refreshers minimix

Love hearts

Kanske märkte du nu att Marianne-godisarna saknas på denna lista. Och ja, det stämmer, jag vet att Marianne-godisarna från Fazer på påse inte innehåller mjölk och är veganska. Jag har dock inte vågat lista med Marianne från karamellkungens utbud här då de tydligt står i innehållsförteckningen att de innehåller skummjölk. Främst tog jag då inte med de här för att skapa förvirring.

Jag vet att till exempel guldnougaten från Cloetta har haft liknande innehåll. Att man nu märkt dem med skummjölk för att de förekommer då det kommer med rester från maskinerna, och man har tillslut skrivit ned det som en ingrediens då det kommit med så pass mycket så man bör varna allergiker. Jag kan tänka mig att det gäller samma med Marianne. Men jag vet som sagt inte om de har tillsatt skummjölk som en aktiv ingrediens eller om de bara är för att varna allergiker mer än att bara skriva "Kan innehålla spår av…".

Då Cloetta härom dagen gick ut med att de nu tillsätter mjölk som en aktiv ingrediens i guldnougaten, då man inte trott det innan, och veganer ätit den, så har jag därför valt att inte lista Marianne här.

Du bestämmer själv, efter den fakta du har gällande Marianne-godisen om du vill konsumera den eller inte.

Bilderna på produkterna är lånade av karamellkungen!

Senast uppdaterad: 2016-11-21

/Madeleine

Vill du också få ut din röst?
Är du vegan?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela