Stockholm

9 saker du borde göra 2017 – för att bli rik

Gött med pengar.
Gött med pengar. Foto: TT Nyhetsbyrån / Pexels

Tiden kring nyår är ett bra tillfälle att skaffa sig nyårslöften. Här är vad du kan göra för att få mer pengar under 2017.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Många millennials – alltså den generation som är födda från cirka början av 80-talet fram till cirka år 2000 – har svårt att spara pengar.

Känner du dig träffad?

Lugn och fin. Det behöver inte nödvändigtvis vara kris och panik. Det finns nämligen små förändringar som du kan göra med ditt liv som kan ha en stor påverkan på din ekonomi.

Och det passar väl bra att börja nu när det nya året står för dörren?

Bildkälla

1. Gör en budget som funkar

Vi har hört det förut. Skapa en budget och få koll på dina pengar. Ja, ja.

Men. Det hjälper verkligen att hålla koll på inkomster och utgifter under månaden.

– Räkna ut hur mycket pengar du har att leka med varje månad och lägg undan vad du behöver för räkningar. Om du får pengar över – betala dina skulder snabbare eller börja spara, säger Hannah Maundrell, chefredaktör på sajten money.co.uk, till Independent.

Bildkälla

2. Var kreativ med vad du har

Många unga människor vill ofta ha de senaste prylarna. Men här går det att spara.

Det kan faktiskt vara värt att ta dig tid att fundera över saker du kanske inte behöver.

– Utgifterna kan snabbt bli stora så hitta sätt där du kan dra ner på utgifterna. Har du betal-tv utan att egentligen titta? Kanske är det dags att byta till bara ett Netflix-konto och en nätfaktura, säger Lee Murphy, ekonomiexpert på bokföringsföretaget Platsform Pandle.

Bildkälla

3. Sluta med det känslostyrda slösandet

Ja, för tusan. Sluta köp saker du inte behöver – och ibland till och med inte ens vill ha – bara för att du för stunden känner att du behöver det (för att bli "lycklig").

– Om du tankar på ditt kreditkort och gör känslofyllda inköp så fort du har en dålig dag måste du sluta. Hitta något annat att syssla med, som att se alla avsnitt av "Vänner" snarare än att lägga 2 000 kronor på den där jackan du har kollat in, säger Hannah Maundrell.

Bildkälla

4. Leta efter rabatterbjudanden

Ett väldigt bra sätt för unga människor att spara pengar idag är att hålla superkoll på alla erbjudanden som finns – både i butiker och på nätet.

– Att hitta ställena som rear ut sina grejer kommer att ge dig sinnesfrid och hjälpa till att minska dina utgifter. Innan du går och handlar mat kan du kolla reklambladen efter var du kan hitta varorna till lägre priser. Att räkna kronor kommer att hjälpa dig att spara långsiktigt, säger Lee Murphy.

Bildkälla

5. Dra ner på rolighetsutgifterna

Tråkigt, va? Men ibland måste man.

Det kan handla om allt från långa utekvällar till dyra fikakostnader.

– Vanan att lägga några kronor på en färsk juice varje dag kan tyckas rimlig för dig, men om du inser hur mycket du lägger på det och sedan sätter en gräns kan det hjälpa dig att spara massor varje månad, säger Hannah Maundrell.

Bildkälla

6. Blunda inte för din ekonomi

Om du är i början av 20-årsåldern kan det vara väldigt dumt att strunta i tydliga varningssignaler om din ekonomi, som till exempel att den helt enkelt inte håller.

Så även om det ibland kan kännas jobbigt och ångestfyllt – kolla alltid hur mycket pengar du har kvar på kontot. Trots att saldot är lågt är det faktiskt lika bra att veta det. För då kan du också göra någonting åt det.

Bildkälla

7. Låt dina sparade pengar jobba för dig

Se till att det händer något med dina sparpengar, om du har några.

Även om det kan vara svårt nu när räntan är så låg så försök att ha pengarna på ett sparkonto med så hög ränta som möjligt. Det är viktigt att se till att pengarna växer i takt med inflationen.

– Annars minskar de bokstavligt talat i värde, säger Hannah Maundrell.

Bildkälla

8. Fundera över hur du reser

Se till att köpa månads- eller årskort för att kunna åka kommunalt.

Bor du i Stockholm kan du till exempel undvika att ta en taxi hem på helgnätter då tunnelbanan går (typ) hela natten.

Bildkälla

9. Börja spara i fonder och aktier

Det kan låta både krångligt och tråkigt, men det har faktiskt aldrig varit lättare och billigare att börja spara pengar i fonder eller köpa aktier.

Och du behöver inte vara någon slags finansexpert eller veta vad alla olika termer betyder för att sätta igång.

– Istället för att köpa saker som du kommer att tröttna på eller som du slänger när de blir gamla, så bör du börja tänka på att lägga pengarna på något som är en investering. När du drar ut för att shoppa, fundera då över om det du köper bara är en omedelbar tillfredsställelse eller om det kommer att ge dig en långsiktig vinst, säger Lee Murphy till Independent.

Bildkälla

Läs också om hur lite du behöver spara varje dag för att han nio miljoner kronor när du är 65 år.

Har du svårt att spara pengar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.