Lördag 28 Maj
Stockholm

Så fick svenske Johan, 20, besöka Skam-lägenheten – och träffa "Even"

Johan Andersson är nog en av de personer de flesta av serien Skams fans är avundsjuka på nu.
1 av 15
Johan Andersson är nog en av de personer de flesta av serien Skams fans är avundsjuka på nu. Foto: Johan Andersson/Faksimil NRK
Han åkte nämligen på en resa till Oslo tidigare i veckan och gjorde en rundtur till seriens olika inspelningsplatser.
2 av 15
Han åkte nämligen på en resa till Oslo tidigare i veckan och gjorde en rundtur till seriens olika inspelningsplatser. Foto: Johan Andersson
Men coolast av allt är ändå att han fick en unik möjlighet att besöka kollektivlägenheten där serien utspelar sig.
3 av 15
Men coolast av allt är ändå att han fick en unik möjlighet att besöka kollektivlägenheten där serien utspelar sig. Foto: Johan Andersson/Twitter
Porten till huset där lägenheten i Oslo ligger. Här brukar både fans och Pokémon Go-spelare samlas.
4 av 15
Porten till huset där lägenheten i Oslo ligger. Här brukar både fans och Pokémon Go-spelare samlas. Foto: Johan Andersson
Lägenhetsdörren med den välkända blåa färgen.
5 av 15
Lägenhetsdörren med den välkända blåa färgen. Foto: Johan Andersson
– Jag blev förvånad över att man kan bli starstruck över en lägenhet, säger Johan Andersson till Nyheter24.
6 av 15
– Jag blev förvånad över att man kan bli starstruck över en lägenhet, säger Johan Andersson till Nyheter24. Foto: Johan Andersson
Kanske inte den första kyssen, men några av de absolut hetaste, helt klart.
7 av 15
Kanske inte den första kyssen, men några av de absolut hetaste, helt klart. Foto: Johan Andersson
Köket finns liksom på riktigt!
8 av 15
Köket finns liksom på riktigt!. Foto: Johan Andersson
Ja, såhär såg det ut precis innan "Even" och "Isak" började dansa loss till låten"5 fine frøkner" med Gabrielle.
9 av 15
Ja, såhär såg det ut precis innan "Even" och "Isak" började dansa loss till låten"5 fine frøkner" med Gabrielle. Foto: NRK
Skafferiet, där Noora letar efter sina fiskekaker som ska ätas prick klockan fem.
10 av 15
Skafferiet, där Noora letar efter sina fiskekaker som ska ätas prick klockan fem. Foto: Johan Andersson
Japp, här har det varit vors (förfest) minsann. Säkert även när det inte är inspelningsdags.
11 av 15
Japp, här har det varit vors (förfest) minsann. Säkert även när det inte är inspelningsdags. Foto: Johan Andersson
Johan misstänker att scenen där Noora ligger på golvet och sover utanför Isaks rum har klippts ihop snyggt, eftersom att alla sovrumsscener egentligen är inspelade i studio.
12 av 15
Johan misstänker att scenen där Noora ligger på golvet och sover utanför Isaks rum har klippts ihop snyggt, eftersom att alla sovrumsscener egentligen är inspelade i studio. Foto: NRK
Det finns vissa teorier om att Linn kan bli huvudperson i säsong fyra av Skam, vilket även Johan tror är en trolig teori.
13 av 15
Det finns vissa teorier om att Linn kan bli huvudperson i säsong fyra av Skam, vilket även Johan tror är en trolig teori. Foto: NRK
Men mest hoppas han på att få se mer av älskvärda Vilde.
14 av 15
Men mest hoppas han på att få se mer av älskvärda Vilde. Foto: NRK
En väldigt lyckligt lottad Johan Andersson från Arvika.
15 av 15
En väldigt lyckligt lottad Johan Andersson från Arvika. Foto: Johan Andersson

"Där inne var det som att Isak när som helst skulle kunna komma hem, det blir verkligt på ett helt annat sätt" säger Johan till Nyheter24.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Johan Andersson, 20, från Arvika är ett hängivet SKAM-fan, som så många andra människor i både Norge, Sverige och mängder av länder runt om i världen.

Den omåttligt populära norska ungdomsserien har tagit folk i alla åldrar med storm och helt plötsligt känns det oerhört angeläget att dra på ferie till Oslo.

Och det var just det Johan gjorde tidigare i veckan. Obs, stor varning för spoilers från de tre befintliga säsongerna av Skam nu.

– Jag har en kompis som bor i Oslo. Men om jag ska vara ärlig så ville jag åka dit för att dra på rundtur till de olika inspelningsplatserna, säger Johan till Nyheter24.

Han besökte bland annat Hartvig Nissens skola, där en stor del av serien utspelar sig.

Bildkälla: Johan Andersson

Men det som verkligen smällde högst av allt var att det visade sig att Johans kompis kände en av de personer som faktiskt bor i seriens kollektiv. På riktigt.

Ja, lägenheten där Noora, Eskild och Linn (och senare även Isak) bor i ett kollektiv, den fungerar alltså som ett kollektiv även i verkligheten.

Johan trodde att allt spelades in i en studio, men det är tydligen en riktig lägenhet. Tjejen som lät Johan komma in sa att de inte hade släppt dit några fans tidigare.

Bildkälla: Twitter

– Jag blev förvånad över att man kan bli starstruck över en lägenhet. Där inne var det som att Isak när som helst skulle kunna komma hem, det blir liksom verkligt på ett helt annat sätt, säger Johan.

Anledningen till att det blev just den lägenheten som användes till inspelningarna, är för att en medarbetare på NRK själv har bott i den lägenhetens kollektiv tidigare. Det finns fyra sovrum i lägenheten och möblerna och all rekvisita i serien tillhör privatpersonerna som bor där.

Bildkälla: Johan Andersson

– Däremot spelas sovrumsscenerna in i en studio, men allt annat ser ut som i serien. Till och med rollfigurernas namn som står uppskrivna i skafferiet och bakdörren där Isaks killkompisar får ta sig ut när Isak ska hooka med Even.

Bildkälla: Johan Andersson

Johan fick berättat för sig att det ofta brukar stå folk utanför lägenheten och att det kan bero på antingen fans till serien, eller Pokémon Go-spelare.

De dagar produktionsteamet ska spela in så får de boende flytta ut och sova någon annan stans, därför får de också lite ersättning för besväret.

– Besväret är å andra sidan fett coolt, så är det är nog värt det, säger Johan med ett skratt.

Bildkälla: Johan Andersson

Att få träffa och hänga med seriens skådespelare ibland är nog en helt okej ersättning det med i mångas ögon. Och faktum är att även Johan faktiskt fick träffa en av seriens skådespelare, men det skedde inte i lägenheten utan på ett café i Oslo.

– Ja, jag var på cafét där han som spelar Even jobbar. Det var hans sista dag då, för de ska tydligen börja spela in nu. Så nu vet jag att han ska vara med i säsong fyra!

Bildkälla: Faksimil NRK

Johan berättar att Henrik Holm som spelar Even hade ett väldigt fint leende även i verkligheten. Men han inte var så lång som han uppfattas i serien, utan kanske är det snarare så att det är skådespelaren Tarjei Sandvik Moe som spelar Isak som är kort.

– Jag tror att de hade gjort upp om att Henrik inte ska stå i kassan på caféet utan mer jobba bakom disken, för att det tar för lång tid med tanke på alla som kommer in och vill prata med honom. Jag tror också att han kanske känner av att många tittar på honom, men han var väldigt glad och trevlig.

Johans favoritscen i serien är den när Noora sätter dit Williams bror, eller den där Eskild förklarar för Isak varför gay pride är viktigt och och inte bara ska tramsas bort. Båda scenerna har ett allvarligt budskap, men framförs också med glimten i ögat.

Bildkälla: Faksimil NRK

– Säsong tre är min favorit, eftersom att den berörde mig mest. Jag kan identifiera mig med många av de som står i fokus i den säsongen.

Tyvärr fick Johan inte veta mer om nästa säsong av serien, än att de börjar spela in säsong fyra av Skam nu. Men han är väldigt tacksam och glad över att han fick besöka kollektivets lägenhet.

Vilde skulle vara kul att följa i nästa säsong, hon är en rolig karaktär som jag vill se mer av. Men jag tror faktiskt att det är Linn som kan bli nästa huvudperson, baserat på ett sms som publicerades på seriens hemsida. Men det kan vara så att de försöker vilseleda, för hon går ju inte ens på skolan.

Bildkälla: Faksimil NRK

Vem som faktiskt kommer spela huvudrollen i säsong fyra av Skam återstår att se, men här kan du läsa Nyheter24:s utförliga lista över alla spännande ledtrådar som seriens tittare har lyckats hitta hittills. Där hittar du även det mystiska sms:et om Linn.

Missa inte heller den hemliga koden som några fans upptäckte, teorin kring budskapet är väldigt starkt.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du avundsjuk på Johans Oslobesök?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela