Lördag 1 Okt
Stockholm

Experten: Så här ofta behöver du egentligen byta rakhyvel

Hur många gånger är för många med en vanlig hyvel?
1 av 2
Hur många gånger är för många med en vanlig hyvel?. Foto: Faksimil Giphy/TT
Färre än vad du tror antagligen.
2 av 2
Färre än vad du tror antagligen. Foto: TT

Hur många omgångar kan man använda en rakhyvel innan det är dags att byta?

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det finns få saker som är så härliga som att dra en ny rakhyvel mot huden och känna hur den tar bort vartenda litet hårstrå. Men efter ett tag kommer den känslan vara borta och ersättas av den betydligt mindre trevliga, rispiga känslan, skriver Metro UK.

Så, hur många gånger är det egentligen värt att använda en rakhyvel innan det är dags att byta? Jo, betydligt färre än vad du antagligen tror. De flesta av oss använder väl samma hyvel i åtminstone några månader.

Men om du rakar dig en till två gånger i veckan så kommer dåliga nyheter. Enligt dermatologen Whitney Bowel så borde du byta hyvel så ofta som vid var femte till var sjunde rakning.

Bildkälla

Detta eftersom bakterietillväxten på rakbladet börjar efter bara några användningar. Och om du dessutom lämnar hyveln på en fuktig plats, som i duschen, så kommer det gå med en rasande fart, samtidigt som bladet kommer rosta snabbare.

– Om du brukar få röda utslag efter rakning så beror det troligtvis på att din hyvel är full med bakterier, säger hon till Refinery29.

Vilket känns helt logiskt om vi tänker på att rakning egentligen är att göra små, små mikroskopiska skärsår i huden. Det måste ju vara det perfekta tillfället för bakterier att ta sig in i huden.

En annan klar varning är om bladet börjar bli ojämnt, naggat eller om du faktiskt börjar blöda vid användning. Då är det en direkt hint om att du borde slänga det, enligt Whitney Bowel.

Plötsligt känns de där billiga engångsrakhyvlarna inte lika onajs längre – eller så struntar vi helt enkelt i att raka oss över huvud taget, skriver Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att du löper större risk för att drabbas av könssjukdomar om du rakar dig och varför det kliar när du rakat dig och vad du kan göra åt det.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du byta rakhyvel så ofta?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.