Skulle du kunna tänkta dig att göra förändringar i ditt liv för att leva längre?
Skulle du kunna tänkta dig att göra förändringar i ditt liv för att leva längre? - Foto: Pixabay / TT Nyhetsbyrån

13 oväntade saker som får dig att leva längre

Bara genom att göra små förändringar med hur du lever kan du faktiskt förlänga ditt liv.


1. Ha sex

Japp. Det lönar sig att ligga.

Enligt forskare på universitetet i Bristol i England kan du förlänga ditt liv upp till två år genom att regelbundet få orgasm.

Enligt studien var nämligen risken att dö 50 procent lägre hos de deltagande som regelbundet fick orgasmer.

Bildkälla

2. Läs mer

Även här kan du förlänga ditt liv med två år – denna gång genom att läsa mer.

Det räcker med tre och en halv timmes läsning varje vecka, enligt en studie från Yale School for Public Health.

– Det här kan bero på det psykologiska välbefinnandet man får genom att lugnt sitta ned och ta en paus från sitt hektiska schemat för att njuta av och läsa en bok, säger Dr. Helen Webber på oxfordonline pharmacy.co.uk.

Bildkälla

3. Spela golf

Genom att spela golf kan du faktiskt förlänga livet med hela fem år, enligt en studie från University of Edinburgh i Skottland.

– Golf är en väldigt bra form av motion eftersom det inte är alltför påfrestande på det kardiovaskulära systemet. Det möjliggör en mild och jämn gång till fots och frisk luft med mycket rörelse för alla muskelgrupper, säger Dr. Webber.

Bildkälla

4. Drick rödvin

Enligt nederländska forskare kan ett glas rött vin om dagen förlänga ditt liv med fyra år.

Tydligen ska polyfenolet i rödvin vara bra mot fettvävnader i artärer.

– Vi vet att alkohol är en vasodilator, alltså att det öppnar upp blodkärlen och kan förbättra cirkulationen, säger Dr. Webber.

Bildkälla

5. Promenera mera

En frisk och hurtig 25-minuters promenad varje dag kan förlänga ditt liv med hela sju år.

Även alla som inte börjat träna förrän de är i 70-årsåldern kan fortfarande halvera risken för en dödlig hjärtattack genom att gå ut och gå.

– Regelbunden mild träning som höjer din puls kan vara väldigt bra för din kropp och själ, säger Dr. Webber.

Bildkälla

6. Skaffa många vänner

Människor som har ett rikt socialt liv kan förlänga sin tid på jorden med 3,7 år. De som är mer ensamma har däremot en lika stor risk att dö som alkoholister, enligt amerikanska forskare.

– Det verkar rimligt med tanke på det känslomässiga och psykologiska välmåendet som kommer med att ha vänner att dela och diskutera saker med i goda och dåliga tider, säger Dr. Webber.

Bildkälla

7. Ät choklad

Det här är goda nyheter för alla chokladälskare.

För om du äter mörk choklad varje vecka kan det förlänga livet med upp till ett helt år, enligt ett forskarteam från Harvard University i USA.

– Man tror att flavonoid-rik kakao bidrar till lägre blodtryck och förbättrad elasticitet i blodkärlen, säger Dr. Webber.

Bildkälla

8. Bli veggo

Om du struntar i köttet och fokuserar på det gröna när du ska äta kan det förlänga ditt liv med hela nio år. I alla fall enligt forskare i Kalifornien i USA som sedan 1958 har forskat om just kost och livslängd.

Även om studien ännu inte är helt färdig har man hittills kommit fram till att kvinnor kan leva upp till nio år längre genom att välja bort att äta kött, medan män kan förlänga livet med sex år genom att göra detsamma.

Orsaken sägs vara att vegetarianer äter mer saker som är bra för hälsan, som till exempel nötter och grönsaker, istället för de kalorier som finns i kött.

Bildkälla

9. Gå med i Metodistkyrkan

Okej. Att be till Gud kommer inte att förlänga ditt liv.

Däremot har forskare vid Manchester University kommit fram till att män som är med i den kristna inriktningen Metodistkyrkan kan förlänga livet med 5,9 år jämfört med de som inte är medlemmar. För kvinnor var den siffran 9,1 år.

Metodistkyrkan förespråkar bland annat social rättvisa och avhållsamhet från alkohol.

Bildkälla

10. Var högerhänt

Människor som är högerhänta kan förlänga livet med nio år jämfört med människor som är vänsterhänta, enligt en studie som gjordes på 90-talet. Det visade sig dock senare att studien var bristfällig.

Däremot kom en annan studie 2001 som sa att vänsterhänta personer dog tre år tidigare än högerhänta.

Men varför är fortfarande inte riktigt fastställt.

– Vi skulle behöva mer forskning där man följer vänster- och högerhänta människor från födsel till död för att få klarhet i det här, säger Dr. Webber.

Bildkälla

11. Ät nötter

Människor som äter nötter kan förlänga sitt liv med tre år jämfört med folk som inte gör det. Det visade en forskning som publicerades i New England Journal of Medicine.

Studien följde 120 000 människor under en tidsperiod på 30 år. De deltagande som åt nötter varje dag löpte 20 procent mindre risk att dö jämfört med resten.

Bildkälla

12. Ät mat från Medelhavet

Vill du leva upp till sex år längre, och dessutom minska risken för hjärtsjukdomar med upp till 76 procent, ska du äta mat som om du vore på semester någonstans kring Medelhavet. Det visar en studie från Nederländerna.

Det handlar då om en kost som innehåller till exempel mycket fisk, olivolja och vitlök.

Bildkälla

13. Le mer

År 2010 jämförde amerikanska forskare vid Wayne State University i Michigan foton på 230 basebollspelare från 1952. De delade upp fotografierna i tre grupper – en på spelare som inte log, en på spelare som delvis log och en annan där de log väldigt mycket.

Man undersökte sedan hur gamla spelarna var när de dog (en del var naturligtvis fortfarande vid liv när studien gjordes). Resultatet blev att spelarna i gruppen som inte log blev 72,9 år gamla i snitt, medan de som log istället blev 79,9 år i snitt.

Bildkälla

Källa: The Sun

Läs också om 14-åringen som blev nedfryst efter sin död och som hoppas på att leva igen om 200 år.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du leva länge?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.