Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de 5 populäraste fetischerna – och vad de innebär

- 20/01/2017, 15:24 -
Har du någon fetisch?
1 av 3

Har du någon fetisch?

TT / Pixabay

Det är skillnad på BDSM och fetisch. Det är nödvändigtvis inte s&m som på bilden.
2 av 3

Det är skillnad på BDSM och fetisch. Det är nödvändigtvis inte s&m som på bilden.

Pixabay

Den populäraste fetischen handlar om fötter – inte händer.
3 av 3

Den populäraste fetischen handlar om fötter – inte händer.

TT

Idag är det Internationella fetischdagen. Det firar vi genom att rada upp och förklara de populäraste fetischerna.

Du har säkert ramlat över begreppet fetisch någon gång i ditt liv. Ofta används det lite slarvigt genom att beskriva att man verkligen ÄLSKAR någonting. Typ att någon har en skofetisch – och bara älskar att köpa skor.

Riktigt så funkar det inte. Fetischism är ett begrepp för att tända sexuellt på "heliga föremål". Det kan handla om objekt, kroppsdelar som inte är kön och till viss del även tankar på typ "gravida män". Japp, det är en fetisch som du kan läsa om här.

Idag är det dessutom den Internationella fetischdagen.

Enligt ABC News så är det vanligare bland män än bland kvinnor. Och här är fem av de vanligaste sexuella fetischerna:

1. Fötter

Fötter kopplas ofta ihop med svett och äcklig lukt. Men många älskar verkligen fötter. 2007 gjordes en studie som visade att det var just fötter som fick lusten att öka mest av alla fetischer. Nästan hälften av de som svarade föredrog fötter – över bröst och rumpor!

Giphy

2. Skor

Men där var de ju! Skorna. Själva skofetischen där man sexualiserar användandet av (oftast högklackade) skor har funnits med länge – och är en av de absolut vanligaste fetischerna i hela världen. Särskilt bland män.

3. Läder

Läder har alltid varit förknippat med fetischism. Det finns exempelvis läderklubbar där i princip alla är klädda i läder. Ofta är läderkläder kopplat till s&m-lekar.

4. Hår

Att håret kan vara sensuellt är långt ifrån okänt. Men det är också riktigt poppis att experimentera med hår sexuellt. Vissa personer tänder bara på personer med svart hår eller med riktigt kort hår. Eller varför inte helt rakat? Här räknas också skägg och kroppshår in – och även faktiskt naglar där favoriten är långa och röda.

Giphy

5. Piercingar

Att pierca varandra under sexakten är för många extremt hett. Men själva fetischen med att tända på piercingar är vanligare än man tror – och det kan handla om hål i tungan, i bröstvårtan eller varför inte i läppen. Tatueringar och töjda öron är också vanligt.

Här kan du läsa hela studien som heter "Relative prevalence of different fetishes".

Läs också om den ovanliga fetischen som handlar om drakar som har sex med bilar – eller läs om sex fetischer som du nog inte trodde fanns.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tänder du på någonting som finns på topplistan?