Seriens skapare Julie Andem förklarar sina favoritscener.
Seriens skapare Julie Andem förklarar sina favoritscener. - Foto: NRK (Montage)

Skaparen avslöjar: Det här betyder favoritscenerna i Skam

Skam har tagit hela världen med Storm. Nu avslöjar Julie Andem vad tre av hennes favoritscener betyder.


Att Skam slagit stort i Sverige, och hela världen, är en underdrift. Nu när vi ivrigt väntar på säsong fyra så får vi hålla oss till att kolla igenom de tre andra säsongerna igen och igen och igen.

Här kan du läsa väldigt intressanta teorier om vem som kommer bli huvudkaraktär i den fjärde säsongen.

NRK/Giphy

Visste du förresten att säsong 4 inte kommer att kunna ses direkt på NRK:s hemsida? Trist. Men så här gör du för att komma runt blockeringen.

Seriens skapare Julie Andem avslöjade i en intervju med danska DR vilka som är hennes tre favoritscener – och vad som var inspirationen bakom.

Giphy

Häng på!

1. När Vilde blev för full

Ni minns alldeles säkert i första säsongen när Vilde blir för full på julfesten och måste bäras hem? Det är ju Sana som bär henne – och som tack blir hon ju senare kräkts på. Nåväl – det är en oerhört stark scen där låten som spelas framkallar gåshud.

NRK

Och det var just "Härlig är jorden" som var inspirationen för Julie. Hon satt och lyssnade på den klassiska psalmen. Där och då såg hon framför sig hur Sana bar Vilde i armarna och fick själv just gåshud.

– Scenen blev exakt som jag ville. Det är undehållande att Sana, som är muslim, bär skitfulla Vilde och Vilde kräks sen på henne. Det säger någonting om kulturen vi lever i på ett bra sätt, säger Julie Andem i intervjun.

2. Blåtira och hiphop

Den här scenen etsade sig fast på många tittares hornhinnor när den hade premiär i säsong två. William, Penetrator-Chris och övriga gänger har slagits med Yakuza-gänget och går på morgonen in på skolgården. Ackompanjerad av Jay-Z och Kanye Wests låt "Illest motherfucker alive".

Tumblr

Scenen råkar faktiskt vara Julies favorit någonsin och hon beskriver när William kliver ur bilen som "för cool". Inspiratonen kom från när Julie såg ett grabbgäng där en av dem hade en blåtira, men att de ändå kände sig "så coola".

– Det tog en halvtimme att spela in scenen och det blåste kraftigt. Då hände någonting coolt av misstag – när William går förbi Noora och hennes hår blåser in i hans ansikte. Folk trodde att jag börjat med vindmaskiner.

3. Mjölk i ansiktet

Okej. Det här är inte en regelrätt scen från serien, men hämtad från trailern till säsong 3. En trailer som SVT valde att inte använda– se den här. I scenen kastar killarna vatten på varandra i omklädningsrummet till låten "Waiting" av Nils Bech. Till slut får Isak mjölk kastat i ansiktet.

NRK/Giphy

Scenen filmades faktiskt redan i slutet av den andra säsongen och Isak (eller snarare Tarjei Sandvik Moe) fick snällt sitta medan flera personer sköt honom i ansiktet med mjölk med hjälp av vattenpistoler.

Inspirationen med mjölk kommer från Skam-låten "The Penetrators 2016" av Hanzee med textraden: "Penetrators kommer deg i fjeset, det skal regne cum".

Vilken är din favoritscen? Skriv här nedan i kommentarerna.

Läs också om Cassandra som åkte hela vägen till Oslo för att gå på Skam-skolan – eller se bilder från skådisarnas okända förflutna.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är din favoritscen med på listan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

1 timme sedan

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

3 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.