Söndag 4 Dec
Stockholm

8 myter om att ha sex för första gången – som du antagligen gått på

Nyheter24 spräcker hål på myter om att ha sex första gången.
1 av 3
Nyheter24 spräcker hål på myter om att ha sex första gången. Foto: TT/Pixabay
Oralsex räknas också som sex, om du vill det.
2 av 3
Oralsex räknas också som sex, om du vill det. Foto: Pixabay
Och man måste inte ha sex med någon man är kär i.
3 av 3
Och man måste inte ha sex med någon man är kär i. Foto: All Over Press

De här myterna om sex har du antagligen hört på sexualkunskapen. Men de är helt fel.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om du ännu inte har “gjort det”, kommer det kanske bli din tur någon gång i framtiden. Alltså, att ha sex för första gången.

Men det finns en hel del myter om att ha sex för första gången. Dessa spräcker Nyheter24 hål på.

Det räknas bara om det är samlag

Det finns en tro att det bara räknas som att man har haft sex, om man har haft samlag, alltså att någon har blivit penetrerad. Ofta går detta hand i hand med att man blivit penetrerad med en penis. Om en tänker så här har alltså tjejer som bara haft sex med tjejer aldrig haft sex. Och det låter ju lite tokigt.

Det finns givetvis flera olika typer av sex, så som smeksex, oralsex, vaginalt sex och analsex. Men det är upp till var och en att definiera vad sex är, och när man då har haft det första gången. Är det när du onanerade, hade oralsex eller hade samlag första gången?

Giphy

Oskuld

Ordet “oskuld” är ett ord som länge använts på personer som ännu inte har haft sex. Men det är ett gammalt ord som sexualupplysare försöker få bort – eftersom man helt enkelt inte känna någon skuld för att man har haft sex.

Mödomshinnan

Länge har det funnits en myt om det finns en så kallad mödomshinna i slidan. En hinna som alltså ska spricka när man “blir av med oskulden” för första gången och tjejer börjar blöda.

Myten gör att många tjejer är rädda för att det ska göra ont och att de ska blöda, när de har sex för första gången. Andra tjejer är rädda över att de inte blöder, eftersom det i vissa fall kan innebär att man blir straffad.

Du kan läsa mer om mödomshinnan på UMO.se.

Det är normalt att blöda

Hand i hand med myten om mödomshinnan tror många tjejer att det är normalt att blöda när man har sex för första gången. Men det vanligaste är att man inte gör det.

Om man blöder beror det troligtvis på att man är spänd eller inte tillräckligt kåt. Det kan även bero på att öppningen runt slidan är stram.

Giphy

Förspel är viktigt

Länge har man sagt att förspel är viktigt innan sex, men detta vill sexualupplysare få bort.

– Vi tycker inte att förspel ens finns. Förspel betyder att något, ett samlag, måste komma efter. Och det är synd, för det gör det ju inte. Man kan ha hur mycket hångel eller sex man vill men man måste inte ha penetrerande sex efter, förklarar Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska och sexualupplysare på UMO.se, för Nyheter24.

Zetterqvist-Eriksson förklarar att många hör av sig till dem om samlagssmärtor. Varken killar eller tjejer verkar förstå att slidan måste bli jättevåt, svullen och mottaglig för att kunna föra in något där, och för att det ska vara skönt.

– Det är därför vi tycker förspel är ett dumt ord. För då blir förspel det där lilla fjuttiga innan det riktiga kommer, och det andra är minst lika mycket sex, menar Zetterqvist Eriksson.

Så ni ska alltså inte sluta förbereda kroppen för penetration – utan slappna av och njut av det mer.

Man kan se om någon har haft sex

Eftersom många fortfarande tror på myten om mödomshinnan tror en del att man kan se om någon har haft sex. Men så är det inte.

Inte ens vid en gynekologisk undersökning kan en läkare eller barnmorska se det.

Giphy

Man får inte ha sex när man är under 15 år

När man är 15 år blir man så kallat “byxmyndig” i Sverige. Men det innebär egentligen inte alls att personer under 15 år inte får ha sex. Däremot är det så att personer som är över 15 år inte får ha sex med någon som är under 15 år.

I lagen står även att man inte döms om ålderskillnaden är liten, eller att båda har samtyckt.

Man måste ha sex med någon man är kär i

Det sägs ofta att man ska vara kär i personen man har sex med första gången. Men det är givetvis inget fel att ha sex med någon du inte är kär i.

Det som är bra att tänka på är att ha sex med någon du är bekväm med. Ju mer avslappnad du är, desto mer kommer du njuta.

Giphy

Läs även tjejers egna historier om hur de blev av med "oskulden" och sex andra myter om sex som vägrar dö ut.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du hört de här myterna förut?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.