Här är det farligaste du kan göra på ett flygplan

- 11/03/2017, 14:48 -

Många flygrädda tänker inte på att den här extremt vanliga missen orsakar mycket fler skador.

Många tycker att det är riktigt läskigt att flyga. Rädslan att flygplanet helt plötsligt ska tappa höjd och krascha mot marken är inte en ovanlig rädsla hos många passagerare.

Men som du egentligen vet så är det extremt osannolikt att det kommer hända. Risken att vara med om en flygolycka under ditt liv är runt en på 11 miljoner.

Det finns dock en sak som nästan alla flygpassagerare gör sig skyldiga till som kan orsaka extrema skador. Vad tror ni att det är?

Det är givetvis att resenärerna inte fäster säkerhetsbältet! Ofta tenderar passagerare att ignorera lampan som tänds när piloten beordrar att man ska sitta på sin plats med bältet på.

Youtube

Så hur pass allvarligt är det? Riktigt, riktigt allvarligt. Det menar flygvärdinnan Amanda Pleva som jobbat med flygningar under 14 års tid. I en krönika för FlyerTalk vill hon att alla ska hålla koll på hur farligt det egentligen är att knäppa av sig bältet för tidigt.

Wikimedia

Hon skriver att flygrädda nästan aldrig tänker på hur farligt det är att inte knäppa fast sig och att det verkligen "är så frustrerande lätt att undvika de här skadorna".

"Prata med vilken flygvärd som helst och de kommer att berätta personliga historier om hur allvarliga skador man kan få av turbulens".

Den här månaden släpptes en rapport om en nödlandning som skedde i Calgary när ett Air Canada-flygplan mot Toronto tvingades ner på marken efter allvarlig turbulens. Piloterna slog snabbt på lampan som indikerar att passagerarna ska spänna fast sig – men 21 personer skadade sig allvarligt eftersom de ignorerade uppmaningen.

Trots att de faktiskt såg lampan.

En liknande historia hände 2015 när 22 personer skadades på ett JetBlue-plan vid turbulens – och en omtalad skräckflygning mot Buenos Aires fick mycket uppmärksamhet där bilderna från skadorna på passagerare och personal skrämde många.

Twitter

Flygvärdinnan Amanda skriver att hon förstår att det är tråkigt att lyssna på "tjat kring säkerhet", men att det finns en klar anledning till varför de är så hårda på att alla verkligen ska ha bältet på om lampan lyser.

Hon skriver också att passagerare borde vara fastspända, även om lampan inte lyser.

"Bältena är inte så obekväma att man inte kan ha det lite löst på. Att det kommer två passagerare nedstudsande längs gången för att be om en drink är bara dumt".

För helt plötsligt kan planet köra genom en luftgrop – och då kan skadorna bli riktigt allvarliga. För visst vill du inte ha axeln ur led?

Läs också om vilka som är de värsta passagerarna enligt kabinpersonalen – eller vad flygpersonalen vill att du som resenär ska sluta göra på planet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Brukar du ignorera bältes-lampan?