9 helt sjuka tecken på att 00-talet är på väg tillbaka

- 31/03/2017, 19:52 -

Om du minns 2000-talet säger vi: Välkommen tillbaka. Och för er andra – ni kan uppleva allt här och nu.

Vissa hatade det – andra älskade det. Några minns det inte ens. Men alla tecken är här – 2000-talet är på väg tillbaka. Och det är fantastiskt.

1. Det är socialt accepterat att säga "lol" – igen..

Bildkälla: Pixabay
Bildkälla: Pixabay

Det fanns inget mer irriterande när coola kids sa "lol" som svar på allt. Till slut så irriterande att alla kollektivt bestämde sig för att sluta. Men nu är det alltså tillbaka.

2. Nokia 3310

Bildkälla: Claus Gertsen/TT
Bildkälla: Claus Gertsen/TT

En av världens mest populära mobiltelefoner någonsin är Nokia 3310 som började produceras år 2000. Den ska ha sålts 126 miljoner exemplar! Och tro det eller ej men it's back. Här kan du läsa om hur den kommer se ut.

3. The return of the fjortis

Bildkälla: Pinterest
Bildkälla: Pinterest

Med största sannolikhet finns det ungdomar som inte minns dem alls – men vi andra gör det med fasa. Fjortisarna och "Partille-Johnnys". 

Fjortisarna hade tajta linnen med mycket push-up, ofta satt bh-bandet ända upp i nacken. Sminket bestod av en matt foundation eller brunkräm, Idomin på läpparna och vit ögonskugga. Och håren bestod ofta av en sidbena där luggen kastades åt sidan eller bakåt med ett diadem.

Till slut utvecklade fjortisarna nästan en helt egen subkultur där de började måla sig som tigrar och sätta tofsar längs benen. Men kom ihåg – att kalla någon för fjortis var något av det värsta man kan göra.

Och ja, de har börjat synas igen. Även om de inte ser exakt likadana ut.

4. Musiken

Bildkälla: Juerg Mueller/TT
Bildkälla: Juerg Mueller/TT

Något som verkligen präglade 00-talet var det high school- och college-filmer som "American Pie" och "Road Trip". Och här var det ofta så kallad college rock eller punk revival som stod för soundtracket.

Och ja, musiken är tillbaka. Band som Good Charlotte, Green Day Simple Plan, Sum 41, och Taking Back Sunday var något folk faktiskt lyssnade på. Och nyligen släppte faktiskt ALLA dessa band nya plattor. Några har förvisso släppt album hela tiden, men Good Charlotte har inte släppt en platta på sex år. Så ja, kom igen. Det är på väg tillbaka.

Och eftersom fjortisarna är på väg tillbaka kanske det inte skulle förvåna så jättemycket om det kom en ny generation ungdomar som börjar lyssna på den här musiken och blir emo. Allt för att "inte vara som alla andra."

5. Färgat underhår

Bildkälla: Gorm Kallestad/TT
Bildkälla: Gorm Kallestad/TT

Dip dyes, ombres och extremfärger – de senaste åren har hårmodet verkligen visat att vi gillar att experimentera. Och nu tycks vi vara på väg tillbaka i tiden.

På 00-talet var det riktigt hett att färga underhåret. Där var rosa en absolut ägande färg, men även svart. Idoldeltagaren Rebecka är en av de förnyade trenden i höstas. Hon har dessutom en mouche-piercing så det är väl bara en tidsfråga innan även den blir en trend.

6. T-shirt under klänning

I nästan varenda klädbutik numera kan du se skyltdockor iklädda t-shirts med klänningar över. Det kunde man även i början på 00-talet.

7. Velour-mjukisen

Velour-mjukisen gör entré igen!
Velour-mjukisen gör entré igen! Bildkälla: Tumblr

Trodde du att du gjorde något nytt som vågade dig på en mjukisdräkt i velour? Knappast. Även detta var väldigt poppis i mitten av 00-talet.

8. Dokusåporna

Velour-mjukisen gör entré igen!
Velour-mjukisen gör entré igen! Bildkälla: Tumblr

Trodde du att du gjorde något nytt som vågade dig på en mjukisdräkt i velour? Knappast. Även detta var väldigt poppis i mitten av 00-talet.

8. Dokusåporna

Robinson 2002. Bildkälla: Ola Torkelsson/TT
Robinson 2002. Bildkälla: Ola Torkelsson/TT

Den första svenska dokusåpan var Expedition Robinson som hade premiär 1997. Men det var först flera år senare som dokusåpan totalexploderade i svensk tv med program som Big Brother, Baren och Farmen. År 2005 hade även Paradise Hotel premiär – men tog sedan en paus för att komma tillbaka 2009 och 2013.

Dokusåpor har ju fått en ny uppsving som ni vet med såpor som Ex on the beach och Paradise Hotel.

9. Den här tatueringen

Tribal
Bildkälla: Pixabay

Tribal-tatueringen har inte varit poppis sedan i början av 2000-talet. Saken är den att den länge har hatats.

På exempelvis Flashback beskrivs tatueringen som att man "blir stämplad som WT (white trash) för alltid".

Men nu spås tatueringen vara på väg tillbaka. Tatueringen har dock utvecklats en aning sedan 00-talet och är nu inte lika "enkelriktad" som förut. Läs mer om tatueringen som spås komma tillbaka här.

Efter den här listan går det ju knappast att förneka att 2000-talet är på väg tillbaka.

Och efter den här listan kanske det är dags att lämna 90-talets mode bakom sig och blicka mot nya tider.

Läs även om 9 saker som vi minns från fjortistiden – som får oss att skämmas.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.