Lördag 21 Maj
Stockholm

Allt fler drabbas av avokadohand – borde det finnas en varning?

Avokadohand är en riktig åkomma!
Avokadohand är en riktig åkomma!. Foto: TT/Flickr

Vi säger inte att alla som skurit en avokado drabbats av avokadohand. Men det är extremt vanligt.

Kommentera (168)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Avokado. Denna fantastiska frukt som ger oss mellanmål, lunch och ett gott snack. Vi minns alla paniken när det blev brist i hela världen och även Sverige påverkades.

Giphy

Men denna läckerbit kan också vara skäl till skador. Jo, det är sant! På sociala medier florerar hashtaggen #avocadoinjury och uttrycket "avokadohand" har blivit en grej. Du ser förvirrad ut. Låt oss förklara.

Men först så här kan det se ut som visat på sociala medier. Klicka om du inte är känslig för blod:

Flickr

Det handlar naturligtvis om en skada som uppstår när man håller sin älskade avokado i handen för att samtidigt skära upp den i två delar. Allt för att få bort kärnan. Vad kan hända då? Naturligtvis en allvarlig skärskada.

Kirurgen Simon Eccles berättade för Times att han träffar åtminstone fyra patienter i veckan som drabbats av "avokadohand". Så om du varit med om det behöver du absolut inte skämmas.

Vice skriver också dem att det är en extremt vanlig åkomma. En 29-årig kvinna vid namn Freya berättar att hon var tvungen att åka till akuten och sy tre stygn efter en förlorad fight med en avokado och en kniv. Hon tappade också känslan i en av sina fingrar.

Tillbaks till kirurgen som får berätta mer:

– Personer vet ibland inte hur mogna avokados är, och vi tycker att det borde finnas varningssymboler för att handskas med problemet.

Kanske en överdrift, men det är en extremt vanlig skada. På Nyheter24:s redaktion känner vi flera personer som haft "avokadohand" – och kanske någon på redaktionen också... Så borde det finnas varningar à la cigarettpaket på avokadofrukter också?

Snälla. Bli inte ännu en avokadohand i statistiken. Följ de tre AVO-råden som vi precis kom på:

Avokadon ska placeras på en platt yta

Var långsam – ingen stress!

Objekt! Ta ut kärnan med hjälp av en kökshandduk exempelvis

Läs också om att det kom en allvarlig avokadovarning tidigare i år.

Har du drabbats av avokadohand?
Tack för din röst!
Kommentera (168)
Kopiera länk
Dela