Lördag 4 Dec
Stockholm

Här är 10 förvånande anledningar till varför du kan få finnar

Det finns tusen olika anledningar till att man får finnar.
Det finns tusen olika anledningar till att man får finnar. Foto: Faksimil/TT/Pixabay/Montage

Det finns många olika anledningar till att man får finnar, men mycket av det beror på vanor. Här är tio vanor du ska akta dig för.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Enligt American Academy of Dermatology påverkar akne hela 40-50 miljoner amerikaner, så om du har det är du är långt ifrån ensam.

Men vad är egentligen anledningen till att man får finnar? Huvudsakligen är det av överproduktion av olja, vilket blockerar hårsäckarna. Det resulterar i att poren täpper till sig och bakterier i hårsäcken frodas och en finne uppstår. 

Flera faktorer kan spela in i uppkomsten av en finne men det finns ofta mönster som du upprepar i ditt vardagsliv som kan spela in i hur ofta, och var, du får finnar. 

Här är 10 anledningar att hålla koll på som Cosmopolitan listat. 

1. Din partner har skägg

När du kysser din partner och hens skägg gnids mot ditt ansikte triggar det oljeproduktionen i ansiktet, vilket kan skapa finnar. Så be din partner raka sig, eller använda kokosolja i skägget så det inte rivs lika mycket.

2. Du äter stark mat

Stark mat innehåller ofta tomater och paprika som båda innehåller ett ämne kallat lykopen som kan irritera vissa personer genom att förändra pH-balansen i huden. Om du är en person som reagerar på det kan du få små finnar runt hakan och munnen, så ta en paus från att äta stark mat ett tag och se om det blir bättre. 

3. Du använder produkter som täpper igen dina porer

Mineralolja är en ingrediens som ofta finns i krämer och lotions eftersom det är väldigt återfuktande. Men det kan också orsaka igentäppta porer och finnar. Även silikon är en ingrediens att akta sig för i krämer. Så se till att använda produkter som är speciellt framtagna för att inte täppa igen dina porer. 

4. Du överanvänder akne-produkter

Att köpa kurer som ska ta bort dina finnar och använda dem för mycket kan torka ut huden, vilket gör att kroppen överproducerar olja för att kompensera. De produkterna kan dessutom "bränna" din hud litegrann, vilket gör att dina utslag ser ännu rödare ut än de gjorde innan. Istället kan du använda en kräm med hydrokortison i direkt på finnen några gånger om dagen för att ta ner inflammationen. 

5. Dina hårprodukter är dåliga för din hud

Sulfaterna, silikonet och de återfuktande ämnena som dina hårprodukter kanske innehåller kan göra så du får finnar på ryggen, bröstet eller längst med hårfästet. När du duschar är det därför en bra idé att luta huvudet åt sidan så ditt schampoo och balsam inte hamnar på din kropp eller ansikte i onödan. Och se till att du alltid tvättar ansiktet sist av allt när du duschar. 

6. Du röker

Varje gång du tänder en cigarett minskar mängden syre som din hud får. Ämnen i cigaretter minskar också produktionen av kollagen och elastin. Det gör också din hud torrare och triggar oljeproduktionen. Så se till att sluta röka bara, det är inte svårare än så och det kommer garanterat vara värt det på fler sätt än för din hud. 

7. Du skrubbar din hud för hårt

Många tror att desto hårdare de skrubbar sin hud med exempelvis en exfolierande kräm, eller liknande, desto bättre. Men sanningen är helt tvärt om faktiskt. För när du skrubbar huden drar du egentligen bara runt bakterierna som orsakar finnarna i ansiktet. Använd istället en produkt med porrengörande egenskaper så slipper du gnugga så mycket. 

8. Du kan inte sluta pilla på dina finnar

Du har hört det förut, det är en riktigt dum idé att klämma dina egna finnar – du är ju faktiskt ingen dermatolog. Att göra det själv kommer antagligen bara öka risken för ärr eller att du sprider infektionen vidare under huden. Så, låt bli att klämma, även om det är sjukt svårt. 

9. Du får inte utlopp för din stress

Stress kan göra så din kropp börjar producera hormoner som ökar oljeproduktionen, som ju leder till finnar. Försök helt enkelt stressa ner, träna regelbundet och meditera så kommer din kropp sluta producera hormoner som gör att du får finnar. 

10. Du använder hatt eller mössa mycket

Allt som stänger in dina porer och gör så att bakterier, svett och annat kan frodas okontrollerat mot din hud är en perfekt mix för att du ska få finnar. Så försök att mixa upp din stil lite och gå utan hatt eller mössa ett tag så kanske dina finnproblem försvinner. 

Så bocka av de här sakerna från din lista och se om det löser dina problem, annars kan det vara en idé att boka ett möte med en dermatolog. 

Får du ofta finnar?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela