Många tjejer kämpar mot olika former av trakasserier dagligen.
1 av 3
Många tjejer kämpar mot olika former av trakasserier dagligen. - Foto: Pixabay/TT/Montage
Det har gjort att många utvecklat egna sätt att undvika ofrivillig uppmärksamhet från män.
2 av 3
Det har gjort att många utvecklat egna sätt att undvika ofrivillig uppmärksamhet från män. - Foto: Pixabay
På nätet har några tjejer delat med sig av vilka typer av trakasserier de utsätts för och vilka "metoder" det utvecklat för att undvika det.
3 av 3
På nätet har några tjejer delat med sig av vilka typer av trakasserier de utsätts för och vilka "metoder" det utvecklat för att undvika det. - Foto: Pixabay

Tjejer berättar: Så undviker vi oönskad uppmärksamhet från killar

Kvinnor blir ofta trakasserade av män som försöker ge dem oönskad uppmärksamhet, vilket lett till att många tvingats utvecklat strategier.


Många tjejer blir dagligen kontaktade av män som de inte alls vill prata med, och som inte heller backar om tjejerna säger till, skriver Independent

Den här typen av vardagstakasserier har gjort att många tjejer tvingats utvecklat strategier för att få dessa män att ta avstånd utan att vara utsatta för risker, eller vara rädda. 

I en Reddit-tråd skriver flera kvinnor om vilka "metoder" de använder för att slippa den oönskade manliga uppmärksamheten

Många skriver att det är väldigt vanligt att killar inte slutar prata med dem trots att de sagt att de inte är intresserade. Vilket gör att en del känner att den enda utvägen är att säga att de har en pojkvän – även om de inte har det.

Men till och med de tjejer som har pojkvän kommer inte undan. 

"När jag pratar med en kille är jag väldigt noga med att inte nämna för tidigt/för sent att jag har en partner. Gör man det för tidigt är det: 'men gud, ta det lugnt jag försökte bara prata, bitch' och gör man det för sent blir det: 'men gud, bitch, snacka om att ge mig fel förhoppningar'."

Ett annat problem många av kvinnorna känner igen är att män ofta misstar att vara trevlig för att vara flirtig. Det gör att kvinnor försöker akta sig för att vara "för trevliga", men samtidigt inte får vara "för otrevliga" eftersom de då bara kommer få höra att de inte är trevliga nog. En av kvinnorna i tråden förklarar det såhär:

"Så många gånger som jag varit med om att trevlighet misstagits för att 'visa intresse'. Men när man sedan tackar nej till deras inviter kallar de en för en bitch. Hur kan att vara genuint trevlig göra mig till en bitch? Det hände mig alltid när jag jobbade med kundservice – där man ju måste vara trevlig mot alla."

Andra kvinnor i diskussionen sade att det enda de hittat som fungerade för att män inte skulle ta kontakt med dem oönskat var att bli äldre. 

"Att fylla 50 var det bästa som hänt mig", skriver en. En annan kvinna som nyss fyllt 44 höll med om att det blivit betydligt färre oönskade inviter från män efter att hon blivit äldre.

Och alla kvinnorna i tråden var överens om att sociala medier verkligen bidragit till att öka deras känsla av att aldrig få vara ifrån från manlig uppmärksamhet. Många skrev att det är riktigt jobbigt att få meddelanden så som "hej, jag såg ditt inlägg, hur är det?". 

"Jag har märkt att om en kille skriver till mig och jag svarar minsta lilla tillbaka kommer han aldrig lämna mig ifred. Han kommer dyka upp och försöka skriva något någon gång i månaden. Ofta otrevligt eller drygt.", skriver en tjej.

Att det är kvinnor som på många sätt fortfarande anpassar sig efter en samhällsstruktur där män är privilegierade, så till den grad att det är medvetet i varje interaktion en kvinna har med en man, anser många av kvinnorna i tråden vara skevt – och något som måste ändras för att kvinnor ska kunna känna sig exakt lika trygga i samhället som män.  

I videon under kan du se en videodebatt av Stina Wolter som handlar om att systemet är uppbyggt för att skydda män – även de som utnyttjar barn. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Man
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du använt någon av de här metoderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.