Den populära serien har inte bara tagit oss med storm – den har även förändrat vårt beteende.
1 av 3
Den populära serien har inte bara tagit oss med storm – den har även förändrat vårt beteende. - Foto: Pixabay
En ny undersökning från Yougov har kartlagt svenska tittares beteenden har förändrats efter att ha tittat på Skam.
2 av 3
En ny undersökning från Yougov har kartlagt svenska tittares beteenden har förändrats efter att ha tittat på Skam. - Foto: Pixabay
Sana är en populär karaktär, och många uppger att de nu är mer öppna inför andra religioner efter att ha kollat på serien.
3 av 3
Sana är en populär karaktär, och många uppger att de nu är mer öppna inför andra religioner efter att ha kollat på serien.

Undersökning: "Skam" har förändrat svenskarnas beteende – här är hur

Skam-manin må ha lagt sig efter seriens slut, men enligt en ny undersökning har serien förändrat svenskarnas beteende på väldigt många sätt.


Egentligen behövs det inga studier för att bevisa att den norska dundersuccén Skam har varit 100 procent underbar. Men nu har en sådan ändå kommit. Den nya undersökningen från Yougov har nämligen kartlagt svenska folkets Skam-vanor, och tagit reda på hur TV-fenomenet förändrat oss svenskars beteende.

1. Den norska musiken

Alla vet att musik på norska låter riktigt fånig, och kanske är det därför vi tidigare i princip bara varit bekanta med den norska black metal-scenen från 90-talet. Sedan Skam-tåget tuffade in på den svenska streaming-perrongen har dock våra musikvanor plötsligt bytt spår. Enligt undersökningen uppger tolv procent av de svenska tittarna att de börjat lyssna på norsk musik i högre utsträckning.

Bildkälla

2. Ökad empati

Tydligen har serien även hjälpt oss en del på traven vad gäller våra känslor, och många har enligt undersökningen slutat bete sig som drittsekker. 14 procent av tittarna hävdar nämligen att de, efter Skam, numer har en större förståelse för folks känslor.

3. Religiositet

Förutom ökad empati rent generellt visar undersökningen även att tio procent nu är mer öppna för andra religioner, och det är ju härligt.

4. Jaaeaeaag ken pråte nörsk ah d akkurat

Ja, ungefär så brukar det låta när alla Skam-lovers gör sitt främsta för att prata språket, och tydligen är det väldigt mycket vanligare att behöva utstå de horribla imitationerna efter att serien tog oss alla med storm. Enligt undersökningen använder använder var femte (!) tittare mer norska ord nu jämfört med tidigare.

Bildkälla

5. Spola kröken

Ett ytterligare avseende som Skam påverkat oss i är synen på alkohol. Elva procent av de som deltog i undersökningen hävdar nämligen att de nu tänker mer på alkohol och vad drickandet innebär. Antagligen är det på grund av hur serien skildrar just festande, och vad som kan hända efter allt för många enheter.

6. Ett oanat resmål

Det kanske mest otippade från undersökningen är det faktum att Skam-fans blivit så tokiga i serien att de bestämt sig för att åka till Oslo. Överdrivet eller rimligt? Oavsett vilket uppger fyra procent att de gått så långt att de rest till Norge till följd av serien.

Bildkälla

Information från Yougov:

"Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 25 – 28 maj 2017 har sammanlagt 1010 intervjuer genomförts med män och kvinnor i åldern 18+ via YouGov Sveriges internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och geografi."

Se mer: "Skam"-stjärnans bild raderades av Instagram

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har Skam förändrat dig?
Tack för din röst!