Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så slipper du drabbas av magsjuka – här är bästa tipsen

- 11/07/2017, 08:18 -

Lider du av kräkfobi och handspritar järnet under vinterhalvåret? Då är den här artikeln något för dig!

Magsjuka är, enligt Vårdguiden, i de flesta fall helt ofarligt om än en obehaglig och äcklig upplevelse enligt de flesta. Symtomen för magsjuka kommer ofta plötsligt och i form av kräkningar, illamående, magsmärtor och diarré. 

Magsjuka.se informerar att magsjuka orsakas av antingen tarmparasiter, bakterier eller virus, där virus är den vanligaste orsaken till smitta i Sverige. Vinterkräksjukan är ett exempel på ett magsjukevirus. Magsjuka till följd av smittade och/eller förorenade livsmedel beror oftast på en bakteriesmitta. Du blir alltså sjuk av det du äter och dricker.


Magsjukevirus som vinterkräksjukan smittar mellan människor sprids snabbt på t.ex. förskolor och arbetsplatser. Det virus, caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan smittar via smittade ytor, mat och vatten och kan överleva upp till 28 dagar på utsatta ytor, enligt regionorebrolan.se. Vinterkräksjukan.se slår hål på myten om att en bara kan drabbas av vinterkräksjukan under vinterhalvåret, så är inte fallet. 

Det räcker inte att använda handsprit, att tvätta händerna är ett måste! Vinterkräksjukan är inte luftburet, det vill säga det smittar inte via luften utan via direkt eller indirekt kontakt med smittbärare, enligt netdoktor.se. 

Enligt Vårdguiden har magsjuka till följd av caliciviruset har en inkubationstid på 12-48 timmar och en person som tillfrisknat från vinterkräksjukan kan smitta människor i sin omgivning i upp till två dagar efter tillfrisknandet. 


I semestertider är det många som oroar sig för så kallad turistmage också kallat tursitdiarré. Enligt Vårdguiden beror turistmage ofta på bakterier som sprids mellan människor, dåligt tillagad mat och kranvatten. 

Ett tips för att motverka turistdiarré är att undvika bufféer där maten har stått framme länge och att köpa flaskvatten istället för att dricka kranvatten. 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft magsjuka den senaste tiden?