Onsdag 21 Apr
Stockholm

Ska du till Kroatien? Missa inte de här gömda guldkornen

Ska du åka till Kroatien, åk ut och upptäck de fantastiska öarna! Här finns det absolut bästa tipsen på Hvar och Vis som du inte får missa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Har du en resa inplanerad till Kroatien och inte riktigt vet vad du ska hitta på? du kan vara lugn här är det bästa tipsen samlade för Hvar och Vis. Om du inte redan har planerat åka dit kanske denna guide hjälper till att välja nästa sommarresa!

HVAR

Falko Beach bar/ Hula Hula Beach Club


Faksimil Instagram

De bästa ställena för att hänga under dagen på Hvar hittar du en kvart till tjugo minuter från staden Hvar. Längst bort ligger Falko, en bar med solplatser som är lite mer low key men ack så underbart.

Hula Hula är lite mer party, eller i alla fall när eftermiddagen kommer. Det finns solsängar på klipporna där man kan sola under dagen men det bästa kommer när solen börjar gå ner. Då kan du dricka mojitos eller daiquiris i pitchers och dansa tills det blir kväll.

Giaxa Restaurant


Faksimil Instagram

Vid det stora torget är det mest turistiga restauranger som man borde undvika. Letar man sig däremot upp bland gränderna kan man hitta riktiga guldkorn, både restauranger och små barer. Giaxa är ett lite dyrare ställe men maten är fantastisk, klassiska kroatiska delikatesser som serveras som små konstverk. Det blir inte sämre av att man sitter i gammalt palats från 1400-talet.

TIPS! Går man upp från det stora torget nästan till Konzum (ja i Kroatien stavas det med Z) finns ett litet torg bredvid med bageri, grönsaker och det bästa: en liten delikatessbutik med tryffel i alla dess former. Kroatien är känt för sin tryffelsvamp så passa på. Salamin på vildsvin får inte heller missas!

PALMIZANA

Tar man en liten taxibåt över från Hvar till Palmizana hittar man förutom en magisk badvik två riktiga härliga platser.

Laganini


Faksimil Instagram

En restaurang och bar som är optimalt för lata luncher, ät den färskaste fisken eller en klassisk kroatisk rätt med macaroni med tryffel. Är du sugen på kaffe eller en drink går det att sitta på små avsatser i träden, har man inte alltid drömt om att kunna sitta och hänga i ett träd?

Totos


Faksimil Instagram

Fem minuter från Laganini ligger en restaurang med ofantligt mycket träd, tänk dig en grönskande djungel. Det bästa på menyn är en halstrad tonfisk, finns inte alltid med på menyn men fråga så brukar de kunna fixa det ändå.

VIS

Hyr moped eller bil


Faksimil Instagram


Vis är en relativt liten ö och för att upptäcka det bästa så bör man hyra moped eller varför inte en Volkswagen Bubbla i en härlig färg. Två lite annorlunda platser som du kan ta dig till, är Stiniva Cove och en u-båtsgrotta.


Faksimil Instagram

Stiniva Cove är en liten stenstrand som är nästan gömd om man kommer med båt men ser ut som en lagun.

U-båtsgrottan är en rest efter Titos tid, spännande att se men man får inte bada där trots att det lockar. Hela Vis sägs ha underjordiska gångar från forna krigstider och på vissa ställen ser man igenbommade ingångar.

Lipanovic


Faksimil Instagram

Någon som har utnyttjat det svala temperaturerna i gångarna är Antonio Lipanovic som har sin vintillverkning i en ände. En rolig aktivitet är att ha vinprovning hos honom och han kan berätta allt om sin vintillverkning och vintraditionerna på Vis.

Fort George


Bildkälla: privat

Uppe på en halvö nära Vis stad hittar man Fort George, ett gammalt fort som rustats upp och numera är bar, restaurang och konstgalleri. 

Yacht Week har haft sina fester här de senaste åren och vill du vara med på deras oförglömliga fester behöver du ett medlemskap. Dock står fortet öppet för allmänheten alla andra dagar, kolla upp vilka dagar som funkar på deras hemsida.

Lola


Faksimil Instagram

Bästa restaurangen i Vis stad är Lola, litet men gemytligt ställe med superbra mat och service. Man sitter på en innergård under bar himmel, behöver inte säga mer än så.

Konoba Jastozera


Faksimil Instagram

I Komiza på andra sidan ön från Vis stad ligger en restaurang som är en omvandlad hummerfarm. Jastozera ser inte mycket ut för världen utifrån, ser mest ut som ett stort skjul, men våga dig in och det är en restaurang med vita dukar. 

Som man förstår från deras historia så ska man äta hummer, antingen grillad eller dela en pasta med hummer i tomatsås med hela bordet.

Blue Caves


Faksimil Instagram

Stannar man i Komiza över natten är det värt att boka in en utflykt tidigt på morgonen därefter. Åk över till Bisevo tidigt, helst runt 8-9 på morgonen, där det finns en grotta med en öppning under vattnet. 

Man tar en gummibåt in i grottan och solen tar sig in från vattnet vilket gör att det blir ett helt magiskt blått ljus.

Har du inte bokat resan än så har du ännu fler anledningar till att upptäcka och njuta av Kroatien!

Bildkälla film: Instagram

Är du sugen på att åka till Kroatien?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela