Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kom du inte in på din utbildning? Gör det här istället

- 14/07/2017, 16:31 -

Igår fick sökanden till universitet och högskola sina antagningsbesked! Kom du inte in? Tråkigt, men deppa inte ihjäl dig för det.

Varje år är det ungefär tiotusentals som vill utbilda sig vidare inom något ämne de är intresserade av, tycker verkar kul eller verkligen brinner för. Och det är typ några tusentals människor vars kommande termin inte kommer se ut som de trott eller hoppats på. Så då kan det kännas lite tråkigt om en får tillbaka ett besked där det visar sig att du tillhör det sistnämnda antalet. 

Visst, det är jobbigt, men du överlever. Det var väl kanske inte meningen just nu? Och det finns en massa saker du kan göra istället! Här är några exempel:

1. Res! 

Låter klyschigt, men klyschor fyller ju faktiskt funktionen med att mestadels vara sanna. Det finns en anledning till att typ alla rekommenderar att ta en grym resa "någon gång i sitt liv". 

Om du till exempel precis tagit studenten kan ju det här vara den gången i ditt liv? Du är dessutom ung och har all tid i världen på dig att bli "smartare". 

Jobba några månader, spara ihop lite cash och bara dra. Jättebra det här med att få lite arbetsmoral innan resan också, får dig att uppskatta den lediga tiden ännu mer. 

2. Lägg ner tid på en hobby?  

Det här är ju den perfekta tiden att hålla på med det där intresset du aldrig hinner med. 

Tycker du om att måla? Påbörja något riktigt stort projekt. Tycker du om att skriva? Skriv en bok, låtar, dikter, prosor eller börja blogga. Gör du succé på dansgolvet i klubben? Varför inte testa om du kan skaka loss på ny nivå! 

Tycker du om att läsa? Börja dra till ett bibliotek regelbundet och skaffa ett lässchema för dig själv. Hinner du aldrig gymma så mycket som du önskat? Varför inte testa någon ny träningsform? Pyssla? Sy? Dreja? Meditera? Öva upp dina matlagnings-skills? Finns hur många hobbys som helst att välja på. 

Giphy

3. Lär känna nya människor! 

Möt världen! Det finns olika sätt en kan ta sitt liv vidare i en annan riktning, så skaffa ett nytt umgänge där du lär känna folk du kan lära dig något nytt av, få nya perspektiv från och bara allmänt ha kul med. Att upptäcka andra är att upptäcka sig själv. 

Hur? Ja, gå någon gratiskurs på ett förbund nära dig, hoppa på ett volontär-gig av något slag eller börja flirta med alla ser så att du verkar som en helt oemotståndlig person som alla vill bli kompis med. 

4. Starta en "cirkel"! 

Vet ni vad? Ni kanske inte ens behöver gå på universitetet eller högskolan. Det går nämligen att få kostnadsersättning på något studie-eller folkbildningsförbund om ni är ett par stycken som gaddar ihop er och bestämmer er för att lära er något. 

Det behöver inte vara studier, det kan till exempelvis också vara musikproduktion. Perfekt om du kan kombinera det med din hobby och dina nyfunna vänner!

Sådan ersättning ska täcka kostnader för lokaler ni behöver hyra, utrustning ni behöver använda och utbildningsmaterial ni behöver skaffa. För vissa kurser av dessa slag ska det dessutom kunna gå att få ett typ av intyg som visar vad ni kan, så typ ett diplom. Grymt, va?! 

5. Jobba 

Du kan ju också välja att bara jobba ihjäl dig egentligen. Spara till något fett, ät för dem eller bränn allt på krogen. Cash är tidlöst. 


Giphy

6. Plugga ihjäl dig

Var det verkligen din dröm det gällde? Satsa i så fall. Plugga stenhårt, gör högskoleprovet om och om igen tills du når den. 

Det finns dessutom folkhögskolor det går att söka till inom vissa ämnen där du blir antagen genom intervjuer med skolan och sånt. Kolla om din utbildning ges på såna skolor! 

Så, kontentan av allt det här är att DET ORDNAR SIG. Och det är sant för det är en klyscha. 


Giphy