1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Därför ska du absolut inte skaffa en "sommarkatt"

Sommaren är här och då är det många som skaffar katt. Men det är inte lika många katter som får följa med hem när semestern är slut.


Funderar du på att skaffa katt? Fundera en extra gång innan du slår slag i saken. En katt kräver nämligen tid, pengar och kärlek och de går inte att lämna tillbaka när du åker på semester eller helt enkelt har tröttnat. 

Under sommaren är det många familjer som skaffar så kallade sommarkatter. Dessa katter tas omhand under semestern på landet men överges när sommaren är slut. Enligt Expressen avlider de flesta hemlösa katter inom två år. Myten att katter klarar sig själva stämmer alltså inte. 


Enligt en artikel i Aftonbladet finns det cirka 100 000 hemlösa katter i Sverige, varav ett flertal förmodligen är sommarkatter. Expressen menar att det finns flera anledningar till antalet hemlösa katter, tillexempel bortsprungna katter eller okastrerade honkatter som får ungar på ungar på ungar. Men att överge eller missköta en katt på ett eller annat sätt, vill Expressen påminna oss, är ett brott mot djurskyddslagen som kan leda till en dom för djurplågeri. 

Agria har listat några punkter som en bör fundera kring innan en beslutar sig för att skaffa katt: 

  • Har du tid? 

Jobbar du sena nätter och kvällar? Reser du mycket eller sover borta ofta? 


  • Har du någon som kan passa katten om du åker bort? 

Se till att ha fixat en kattvakt (som kan ställa upp vid behov) innan du skaffar katt. 

  • Ekonomi

Katter behöver vaccineras, kastreras och försäkras. I värsta fall kan det dyka upp oväntade summor om din katt skulle råka ut för en olycka som kräver veterinärvård. 


  • Se över din boendesituation 

Får du plats med en katt hemma hos dig? Det kanske är stort och rymligt på landet med en gräsmatta där katten kan springa av sig, men annat är det i en lägenhet i stan. 


Att kattungar är söta vet vi redan, men många blir överraskade av vilket ansvar som kommer med att köpa ett husdjur. Katter behöver visserligen inte rastas men de behöver fortfarande konstant omvårdnad och kärlek. Så funderar du på att skaffa katt i sommar, se till att den får följa med hem när semestern är slut! 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.