Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klarar du riktig värme? Då är den här yogan för dig

- 25/07/2017, 15:47

Yoga i tropisk värme, låter det intressant? Då bör du prova Bikram Yoga.

hotyogasthlm.se går det att läsa om den ursprungliga Bikram yogan, den så kallade "Hot Yogan", som utövas i ett uppvärmt rum och består av 26 yogapositioner (poser) och två andningsövningar. Ett klassiskt Bikramyoga-pass pågår i 90 minuter.  


Många frågar sig varför Bikramyoga utövas i värme, om vem som helst kan prova och vilka hälsoeffekterna är. Vi reder ut några vanliga funderingar kring träningsfenomenet Bikram Yoga som förhoppningsvis inspirerar till lite svettig träning. 

Varför är det så varmt i yogastudion? 

Den höga temperaturen har många positiva hälsoeffekter enligt bikramyogaostermalm.se. En Hot Yoga-studio brukar vara uppvärmd till cirka 40 grader och bidrar bland annat till att mjuka upp muskler och öka blodcirkulationen. Värmen påverkar också svettproduktionen vilket fungerar som en slags avgiftning av slaggprodukter för kroppen. 

Kan vem som helst utöva Bikramyoga? 

Enligt hotyogasthlm.se är de 26 positionerna i Bikramyoga uppbyggda så att de går att anpassa efter varje enskild individs förmåga. Du behöver alltså inte vara särskilt vig eller ha några speciella förkunskaper för att delta på ett Bikramyoga-pass. 


Vilka är hälsoeffekterna av Bikramyoga?

Hälsoeffekterna av Bikramyoga är många enligt hotyogasthlm.se, tillexempel:

  • Starkare muskler
  • Bättre självkontroll
  • Ökad rörlighet
  • Förbättrad kondition 
  • Ökad koncentrationsförmåga

Yoga är en träningsform med många positiva hälsoeffekter, så att ge Bikramyoga en chans kanske inte är en sådan dum idé. 

Har du provat Bikram yoga?