Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 matvaror som är extra viktiga att byta ut till ekologiska

- 26/07/2017, 16:07

Vill du äta med godare samvete, men inte har råd att fylla hela kylskåpet och skafferiet med ekologiskt? Då bör du läsa det här!

Tänk många bäckar små! Börja med att byta ut de allra viktigaste och gör stor skillnad för miljön, ändå.

Vi listar sex varor vilka har negativ påverkan på såväl människorna som producerar dem, som miljön:

1. Bananer

Denna frukt är en av de mest besprutade och Sverige tillhör ett av de land som konsumerar mest bananer, utöver länder där bananer odlas. På bananodlingar används dessutom väldigt miljöfarliga, kemiska bekämpningsmedel – som även kan skada odlarna och deras barn i den utsträckning att de kan drabbas av såväl hälsoproblem som nervskador.

2. Vindruvor 

Vad gäller vindruvor hamnar de också i topp av de som besprutas mest och kan innehålla en hel del rester av flera kemiska bekämpningsmedel i dess tunna skal som vi sedan får i oss när vi äter dem, i och med att det inte går att "bara skölja bort". Tänk på att detta även gäller russin och vin! 

3. Kaffe

Det svarta guldet? Du är inte ensam, i Sverige dricker vi kopiösa mängder. Kaffe odlas precis som bananer på plantager där det används flera, giftiga bekämpningsmedel vilka påverkar miljön negativt. Bekämpningsmedlen kan nämligen skada – och i värsta fall till och med döda såväl natur som djur och människor. Välj en ekologisk kopp kaffe (eller fem) så bidrar du till att odlarna och lantbrukarna slipper utsättas för hälsorisker. 

4. Mejeriprodukter

För inte många kronor extra kan du byta ut dina mejerivaror till ekologiska sådana, vilka gör stor nytta på både hemma- och bortaplan med tanke på hur mycket mjölk vi konsumerar, i kaffet till exempel. Genom att göra det till en vana att köpa ekomjölk istället, kan du bidra till friskare vatten, färre kemikalier och att mer liv i form av såväl fåglar som insekter och blommor kan må bra och blomstra.

5. Kött 

Nog vore det kanske bäst för miljön att slopa denna punkt helt och hållet, och inte äta kött alls. Men om du ändå vill äta kött – försök åtminstone minska din köttkonsumtion. Välj ekologiskt kött när du handlar och bidra bland annat till att grisar får möjlighet att vara utomhus året om och hönor inte behöver sitter instängda i burar. 

6. Potatis

Det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten och genom att byta ut till ekopotatisar sprids mindre gifter i vår natur och vattnet blir renare. Potatisen är nämligen en av de grödor – som är hårdast besprutad i hela vårt avlånga land, och av alla olika sorters potatisar ska man främst ta avstånd från "King Edward", han är en oskön snubbe.

Välj ekologiskt och bidra till en ljusare framtid för dig själv, dina medmänniskor och miljön runtomkring er. 

Informationen är hämtad från Naturskyddsföreningen