Att få mens för första gången kan vara läskigt.
1 av 3
Att få mens för första gången kan vara läskigt. - Foto: Shutterstock/TT
Nyheter24 har pratat mer flera personer som berättat hur det var för dem.
2 av 3
Nyheter24 har pratat mer flera personer som berättat hur det var för dem. - Foto: Shutterstock
Läs deras berättelser i artikeln!
3 av 3
Läs deras berättelser i artikeln! - Foto: TT

Personer berättar: Så var det när vi fick mens för första gången

Att få mens för första gången kan vara läskigt, Nyheter24 har pratat mer flera personer som berättat hur det var för dem att få det.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Att få mens för första gången kan vara läskigt, speciellt om du kanske inte vet så mycket om det. När man är mellan 12 och 14 år är det som vanligast att man får sin första mens. Sen försvinner den när man hamnar i klimakteriet, vilket brukar vara när du är runt 45 till 58 år.

Nyheter24 har pratat med flera personer som har berättat hur det var att få mens för första gången. 

"Jag fick min mens för första gången när jag var runt 12 eller 13 år. Jag var hos min farmor med pappa, dock hade jag alltid hoppats på att mamma skulle vara i närheten. Men jag var i Finland ensam med min pappa och mina farbröder. 

Min första tanke var "jag måste ha bindor" så jag gick ut till min pappa och berättade att vi behövde åka och handla. Han frågade varför och jag ville undvika att berätta det framför mina farbröder eftersom jag skämdes men viskade tillslut till pappa att jag hade fått min mens och att vi verkligen behövde köpa bindor. Sen visade det sig att mina kusiner hade gömt några hos farmor så det löste sig. 

Dock fick jag en utfrågning av min farbror som undrade vad som hade hänt, sen gav han mig en föreläsning om att jag hade blivit en kvinna. Vi hade pratat om det i skolan och jag hade även pratat med mamma om det innan men det hade känts bättre om hon hade varit där. "


Bildkälla: Shutterstock

"Jag gick i femman eller eller sexan när jag fick min mens för första gången. Som tur var så var jag hemma när jag fick den men jag minns att jag först inte riktigt förstod vad som hade hänt och var chockad. Jag tänkte först att något var fel med mig, eftersom bara 'äldre tjejer och kvinnor' hade mens. Men mamma hade pratat med mig om att mens men där och då tänkte jag inte på det."

"Jag var 16 år när jag fick min mens, jag tänkte liksom 'äntligen' eftersom alla mina vänner hade fått den redan. Eftersom att min mamma, och i princip alla andra, hade pratat med mig om mens så visste jag vad det var och var väl förberedd."


Bildkälla: TT

"Jag var 12 år när jag fick min mens den 2 maj 1994, jag hade längtat ihjäl mig. Jag tror att jag precis hade kommit hem från skolan och jag var överlycklig. Jag och mina kompisar hade skrivit en låt tillsammans som skulle vara typ en trolldom för att mensen skulle komma tidigare. Jag hade äntligen blivit kvinna!

Jag var yngst av mina syskon och hade längtat länge efter att få bli lika "vuxna" som dem. Så andra kunde se mig som en kvinna och inte som ett barn. Men eftersom det kom så lite första dygnet blev jag orolig och då gick jag till en lärare och pratade med henne. 

Hon sa att den skulle komma igång bättre om jag rörde mig så jag vandrade omkring mycket i skolan den dagen. Mamma hade köpt "mensboken" till oss och den gick i arv mellan mina systrar och mig. 

Men jag fick väldigt mycket mens och den blev regelbunden på en gång. Jag hade vara 22 dagars mellanrum och blödde sju dagar i sträck varje gång. Idag är menskoppen min bästa vän."


Bildkälla: TT

"Jag var 14 år gammal när jag fick min mens för första gången. Jag reagerade faktiskt inte så mycket och tre månader senare så frågade min mamma mig om jag hade fått mens eftersom det försvann tamponger och bindor ur förrådet. 

Jag sa typ "ja, vadårå?" och sen var det inte så mycket mer med det. Jag hade fått hem ett sånt där brev med tamponger och bindor och vi hade pratat mycket om mens i skolan så jag kände mig förberedd." 

"Jag var kanske 14 år och minns att jag var hemma och skulle gå på toa när jag såg att jag hade fått den. Jag började gråta och fick panik eftersom jag inte riktigt kopplade vad det faktiskt var som hade hänt. 

Jag ringde min mamma och hon blev glad, vilket jag inte fattade för först. Men sen fick man höra av en och annan att man hade 'blivit kvinna'."

TV: 10 jobbiga situationer alla som haft mens känner igen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Kommer du ihåg när du fick din första mens?
Tack för din röst!