Ska sminket slängas efter utgångsdatumet?
1 av 3
Ska sminket slängas efter utgångsdatumet? - Foto: TT
Nyheter24 ringde upp en expert för att ta reda på när det är dags att göra sig av med sminket.
2 av 3
Nyheter24 ringde upp en expert för att ta reda på när det är dags att göra sig av med sminket. - Foto: TT
"Ett tips är att göra en inventering av sitt smink två gånger varje år för att se vad man använder och vad man faktiskt inte använder."
3 av 3
"Ett tips är att göra en inventering av sitt smink två gånger varje år för att se vad man använder och vad man faktiskt inte använder." - Foto: TT

Experten: Så vet du om det är dags att slänga ditt smink

Ska sminket slängas efter utgångsdatumet? Nyheter24 ringde upp en expert för att ta reda på när det är dags att göra sig av med sminket.


När är det egentligen dags att köpa nytt smink och göra sig av med det gamla? Nyheter24 ringde upp Linda Mehrens Flodin som är grundare av Makeup Academy för att ta reda på svaret. 

– Det är en rekommendation att smink ska slängas efter den siffran som står på skönhetsprodukterna. Men man känner när det är dags att slänga smink. Du känner på lukten för den blir en härsken och gammal, så lukta och känna på doften så vet du, säger Linda till Nyheter24. 

Men hon säger också att du antagligen slänger smink för sällan.

– Men jag tycker man ska byta ut oftare än när det tar slut. Är det en penna så vässa den ofta och mascaraborsten kan du göra rent med diskmedel så blir den fräschare. Då håller den också längre och du slipper det som faller ner under ögonen. 

Linda berättar också att man aldrig ska låna ut sitt smink eftersom det kan föra över bakterier till varandra och det finns en risk för ögoninflammation. 

– Ett tips är att göra en inventering av sitt smink två gånger varje år för att se vad man använder och vad man faktiskt inte använder.

TV: Vanessa, 30, sminkar sig själv och den här videon är det sjukaste vi sett 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Lånar du ut ditt smink?
Tack för din röst!