Experten tror att detta är början på slutet för Vladimir Putin.
Experten tror att detta är början på slutet för Vladimir Putin. - Foto: Alexei Druzhinin/TT, Oleksandr Ratushniak/TT

Experten om Putin: Kan ha tappat greppet om verkligheten

Många experter menar att kriget inte går enligt planerna för den ryska presidenten Vladimir Putin. Med många förluster och soldater utan stridsmoral kan Putin ha missräknat resultatet av den ryska invasionen.


Under torsdagen gick det Putin-ledda Ryssland till militär attack mot Ukraina, och har de senaste dagarna kommit allt närmre huvudstaden Kiev. Än så länge har båda sidor drabbats av stora förluster.

Enligt många experter är Ukrainas motstånd ingenting som den ryska presidenten Vladimir Putin räknat med.

"Putin trodde det här skulle vara en promenadseger"

Claes Levinsson är prefekt vid Uppsala universitets institution för Rysslands-och Eurasienstudier. Han tror att läget som det ser ut nu är resultatet av "en grov missräkning från Rysslands sida" och ingenting man planerat för.

– Putin trodde det här skulle vara en promenadseger. Ryssarna blöder nog ganska rejält. Det är ingen som har den korrekta datan, det vet man först när konflikten är över. Men tumregeln är att det är stora offer på båda sidor i det här. Här dör människor i parti och minut, säger Levinsson.

Bildkälla: Alexander Zemlianichenko/TT

Ryska soldater vet inte vad de gör där

Han hänvisar till intervjuer och filmer med tillfångatagna ryska soldater, där det görs tydligt att de inte vet varför de är där. Levinsson menar att Putin kan ha felbedömt sina soldaters stridsmoral, men också det ukrainska folkets vilja att försvara sitt land.

– Ryssland har mycket folk och eldkraft men saknar stridsmoralen. När man tittar på intervjuer och filmer på tillfångatagna ryska soldater framgår det att många inte ens vet varför de är där. Någon trodde att de var på en övning. Någon förväntade sig att bli välkomnad av det ukrainska folket. När så dåligt informerade soldater väl hamnar i stridssituationen så påverkas stridsmoralen mycket.

Putin står inför tre stora problem

Det viktigaste för Ukraina nu är att ha tålamod. Läget är som så att Putin har problem på tre fronter; Ukrainas motstånd, Väst har inte splittrats och Putins egna befolkning börjar vända honom ryggen.

– Det här kommer straffa Putin och Ryssland något alldeles oerhört och jag har svårt att se hur Kreml ska klara sig ur den här situationen. Jag kan nästan gå så långt som att säga att här börjar nedräkningen för Putins tid vid makten, avslutar Levinsson i intervju med Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!