Symbolen "Z" används av Vladimir Putins anhängare.
Symbolen "Z" används av Vladimir Putins anhängare. - Foto: AP/TT och Abaca Press/DDP/Stella Pictures

Därför används "Z" som en symbol av Putin-anhängare

"Z". Det är symbolen som just nu sprids som en löpeld via bilder i sociala medier – för att uppvisa stöd för den ryska invasionen av Ukraina. Men vad är egentligen bakgrunden till symbolen? Nyheter24 reder ut det hela.


I Ukraina råder det nu krig. Detta sedan Ryssland invaderade grannlandet den 24 februari – på order av president Vladimir Putin. Läs vad vi vet om invasionen här.

"Z" används för att visa stöd för ryska invasionen

Medan majoriteten av världens befolkning, genom protester och manifestationen, fördömt kriget, har en viss symbol börjat florera allt mer i sociala medier – som ett sätt att uppvisa stöd för invasionen: "Z".

Men vad är egentligen bakgrunden till symbolen? Nyheter24 reder ut teorierna kring användandet av bokstaven.

Var har symbolen "Z" förekommit?

"Z" har använts som en symbol på en rad olika ställen, och personer, under de senaste dagarna, enligt BBC

Dels har bokstaven setts på ryska stridsfordon, vapen och uniformer i samband med invasionen, dels har den använts av offentliga personer, däribland den ryske elitgymnasten Ivan Kuliak

Vad betyder symbolen "Z"?

Sedan "Z"-symbolen började synas har en rad teorier om dess bakgrund och betydelse presenterats. 

Till en början sågs den framförallt på ryska stridsvagnar, men då i olika varianter – exempelvis inuti en triangel eller en fyrkant. Teorin var då att symbolen användes för att signalera att fordonen var ryska, men också för att påvisa deras planerade destination.

– Faktumet att de är olika säger mycket. De är förmodligen symboler som berättar var en enhet är på väg, sade Michael Clarke, professor i försvarsstudier, till Sky News då. 

En storbildsskärm visar symbolen "Z" i Sankt Petersburg. Foto: AP/TT

Men sedan började symbolen förekomma allt mer även på annat håll och det sades då att "Z" stod för frasen "za pobedu", på ryska "За победу", som betyder "för seger", enligt Sky News.

Häromdagen delade dessutom det ryska försvarsministeriet en bild på Instagram med frasen, där ett tydligt "Z" syns på bilden.

Det spekuleras också huruvida det står för "zapad", vilket betyder "väst" eller att det är en referens till Vladimir Putins påstådda syfte med invasionen: "demilitarization" och "denazification" på engelska. Ord där bokstaven alltså förekommer, rapporterar Sky News.

Denna koppling kan också ses på det ryska försvarsministeriets Instagram.

Det finns även de som, enligt CNN, spekulerar kring huruvida "Z" står för vad som påstås vara den ryska militärens främsta måltavla: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!