Ukrainska flyktingar anländer till gränsövergången i Medyka i sydöstra Polen i fredags. Över 2,8 miljoner människor har flytt kriget i Ukraina.
Ukrainska flyktingar anländer till gränsövergången i Medyka i sydöstra Polen i fredags. Över 2,8 miljoner människor har flytt kriget i Ukraina. - Foto: TT

Över 2,8 miljoner ukrainska flyktingar

På drygt två veckor har över 2,8 miljoner ukrainare flytt striderna i landet. Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, enligt UNHCR.


Polen är det land som hittills tagit emot flest flyktingar, omkring 1,7 miljoner människor, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Många har också kommit till Polen för att ta sig vidare till andra länder i EU, bland annat till Tyskland som fram till i lördags tagit emot 123 000 flyktingar, enligt landets inrikesdepartement.

Även till Ukrainas grannländer i sydväst, Slovakien, Ungern, Rumänien och Moldavien, har stora mängder flyktingar anlänt. Ungern har tagit emot över 255 000 flyktingar och Slovakien närmare 205 000.

— Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, sade UNHCR:s högkommissarie Filippo Grandi på söndagen, enligt CNN.

De flesta flyktingar är kvinnor och barn. Ukrainska män mellan 18 och 60 år är förbjudna att lämna landet sedan regeringen införde undantagstillstånd.

Ett stort antal ukrainare har också flytt inom landet. Till Lviv, som ligger i västra Ukraina några mil från gränsen till Polen, har hundratusentals flyktingar kommit de senaste veckorna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!