Antal människor som flytt Ukraina 24 februari – 20 mars.
Antal människor som flytt Ukraina 24 februari – 20 mars. - Foto: TT

Så många flyr varje dag – som en svensk stad

3,5 miljoner ukrainare har nu flytt sitt krigshärjade land sedan Rysslands storinvasion. Varje dag växer siffran motsvarande en större svensk stad.


Det är FN:s flyktingorgan UNHCR som varje dygn sammanställer flyktingstatistiken från kriget. Av Ukrainas 44 miljoner invånare beräknas nu över 10 miljoner vara på flykt.

De flesta av dem befinner sig fortfarande i hemlandet, men UNHCR:s sammanställning har kommit upp i nästan 3,5 miljoner ukrainska flyktingar utomlands, rapporterar nyhetsbyråer. Den siffran är den samlade till och med söndagsdygnet. Skillnaden jämfört med i lördags är 100 600 – motsvarande till exempel hela staden Lund.

Av flyktingarna är 90 procent kvinnor och barn, eftersom män i krigför ålder har beordrats stanna på hemmaplan för att kunna delta i konflikten.

UNHCR prisar omgivande länders "överväldigande välkomnande och medkänsla". I absoluta tal har det kommit i särklass flest till Polen, med nästan 2,1 miljoner har grannlandet tagit emot över hälften av de flyende.

Men relativt sett har Moldavien tagit emot flest. 365 000 ukrainare motsvarar en sjundedel av det lilla grannlandets befolkning.

I statistiken framgår dock inte hur många som sedan fortsätter till andra länder. Många tros ha rest vidare från Ukrainas grannländer till Västeuropa.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!