Flera soldater som stred för Sovjetunionen under 1980-talet hade missbruksproblem.
Flera soldater som stred för Sovjetunionen under 1980-talet hade missbruksproblem. - Foto: Jon Eeg/AP/TT och Pavel Golovkin/AP/TT

Experten: Så har missbruket sett ut bland sovjetiska soldater

Drogmissbruk bland soldater i krig är ett vedertaget fenomen. Men vad kan egentligen sägas om den ryska militären och eventuell narkotikaproblematik? Nyheter24 frågade Gunnar Åselius, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan.


Den 24 februari höll Vladimir Putin ett tv-sänt tal där han uppgav att Ryssland inlett "en specialoperation" i Ukraina. I själva verket hade man inlett en fullskalig invasion. Läs vad vi vet om kriget här.

Sedan tidigare är det känt att många soldater som stred för nazityskland under andra världskriget tog metamfetamin, vilket bland andra SVT rapporterat om. Men hur ser det ut inom den ryska militären?

Missbruksproblematik bland sovjetiska soldater

Men hur ser det ut inom den ryska militären när det kommer till narkotikamissbruk? Nyheter24 frågade Gunnar Åselius, professor i militärhistoria vid Försvarshögskolan, som betonar att han inte har någon kännedom om eventuell drogproblematiken bland de ryska soldaterna i Ukraina.

Däremot är det belagt att narkotika förekommit bland sovjetiska trupper tidigare.

– Det erkändes officiellt att det funnits missbruksproblem bland de sovjetiska soldaterna i Afghanistan under 1980-talet. Av förlusterna på strax under 15 000 döda, 50 000 sårade och 311 sårade, kom en av åtta på något sätt till skada, konstaterar Åselius och fortsätter:

– Av de som dog, stupade ungefär 18 procent inte i strid, utan på grund av självmord, mord, olyckor och drogmissbruk. Narkotika var lätt att få tag på, men alkohol var självfallet populärast. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!