Kriget i Ukraina och Vladimir Putin.
Hur länge kommer kriget i Ukraina egentligen att pågå – och vad kan stoppa det? Nyheter24 frågade tre experter: "Vad som helst kan hända". - Foto: Vadim Ghirda/AP/TT, Emilio Morenatti/AP/TT och Pavel Golovkin/AP/TT

Experterna svarar: Så skulle kriget i Ukraina kunna sluta

I över en månad har ett fullskaligt krig plågat Ukraina. Otaliga människor har mist livet i bombningar och strider, och miljontals beräknas vara på flykt. Men hur länge kommer kriget att pågå – och vad kan stoppa det? Nyheter24 frågade tre experter.


För över en månad sedan, den 24 februari, invaderade ryska styrkor det nu krigsdrabbade Ukraina. Tiden efter har präglats av extremt lidande för befolkningen, otaliga liv har släckts och flera städer är förstörda till oigenkännlighet.

Rysslands invasion av Ukraina – här är krigets första månad

På torsdagen höll den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj tal i Sveriges riksdag, där han vittnade om att ryska styrkor bombat bostäder, sjukhus och utbildningsbyggnader.

— Varför gör Ryssland detta? Varför gör Ryssland detta mot oss? Varför gör de ett grannland till slavar?, sade han då.

Ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Foto: Ukrainian Presidential Press Office/AP/TT

Effekterna av kriget, både mänskliga så som eventuella flyktingkriser och ekonomiska konsekvenser, beror på hur länge kriget kommer att pågå. Men hur skulle egentligen kriget i Ukraina kunna utveckla sig – och sluta?

Nyheter24 frågade tre experter.

Så kan kriget i Ukraina sluta

Historikern Igor Torbakov är forskare vid institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala universitet, och expert på Ukraina. Han menar att vid det här laget är det ingen som vet hur kriget kommer att sluta, inte ens den ryske presidenten Vladimir Putin som startade det.

– Men en sak verkar vara säker: Det här kriget är resultatet av en enskild mans totala felberäkning. Det här är inte ett krig om territorium. Kremls initiala plan var ett blixtkrig, menat att få till ett regimskifte i Kiev, och göra Ukraina till en underordnad geopolitisk satellit i Moskva, likt Aleksandr Lukasjenkos Belarus. Efter en månad av fientligheter är det tydligt att planen har misslyckats.

Den ryske presidenten Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Experten: Ryssland är inte kapabla att ta över Ukraina

– Nu är det mest realistiska scenariot, för att kriget ska upphöra, att nå en form av kompromiss. Tyvärr så kan en kompromiss endast nås i en situation av totalt dödläge, där bägge sidor inser att de är utmattade, och har slut på de resurser som krävs för att kriget ska fortgå. 

Enligt Torbakov är huvudstaden Kiev redo för en uppgörelse, men han menar på att ukrainarna inte kommer att gå med på ett ryskt ultimatum. Detta medan Putin, enligt experten, verkar tro att han kan få till en ännu bättre kompromiss om striderna fortsätter och pressen på Kiev kvarstår.

– Med det sagt är Ryssland inte kapabla att ta över Ukraina, säger Igor Torbakov.

Miljontals människor i Ukraina uppges vara på flykt. Foto: Daniel Cole/AP/TT

"Ökad rysk användning av tungt artilleri"

Per Ekman är doktorand vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, och expert på områdena ukrainsk utrikes- och säkerhetspolitik samt rysk utrikespolitik.

– Som läget ser ut idag ser jag dessvärre inget slut på kriget i närtid. Även om det råder osäkerhet om de exakta militära styrkeförhållandena så verkar varken ukrainsk eller rysk militär vara så kraftigt försvagade att kriget skulle ta slut, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

–  Den ryska offensiven har bromsat upp, men det betyder inte att kriget är på väg att ta slut. Vi ser i stället en ökad rysk användning av tungt artilleri och missiler med följd att ukrainska civila drabbas i ännu högre utsträckning än i krigets inledningsfas.

Ett förstört kulturhus en bit utanför Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Därför kan inte Zelenskyj lita på ett avtal från Ryssland

Enligt Ekman krävs det en politisk vilja, särskilt från Vladimir Putin som satsat hårt på kriget och hittills inte lyckas nå sina mål, för att kriget ska upphöra.

Vidare förklarar Ekman att Putin måste säkra något som kan visas upp som en framgång för den ryska befolkningen, då genom landets propagandakanaler.

 – Vad gäller förhandlingar så har Ryssland så här långt ställt långtgående krav på Ukraina för att uppnå ett fredsavtal, vilket kan tolkas som att den ryska ledningen ännu inte vill förhandla på allvar. En av de svåraste utmaningarna att lösa om politiska vilja finns framöver är att Ukraina behöver få garantier för sin egen säkerhet.

En äldre man går runt i ett artilleribeskjutet område i Kiev.

För åtta år sedan ockuperade ryska styrkor, även då på order av Vladimir Putin, den ukrainska Krimhalvön. Något som självfallet påverkar en eventuell kompromiss.

– Ryssland har från 2014 och framåt flagrant brutit mot ett flertal avtal som man undertecknade med Ukraina på 1990-talet som garanterade Ukraina territoriell integritet. På grund av detta kan Zelenskyj inte lita på att ett avtal med Ryssland gäller, förklarar Per Ekman och fortsätter:

– Zelenskyj behöver därför politiska och militära garantier från stater som ukrainarna litar på, främst västländer, något Ryssland kommer att få svårt att acceptera, avslutar Per Ekman.

Inget talar för att Putin självmant avslutar kriget

Ann-Mari Sätre är också forskare vid institutet för Rysslands- och Eurasienstudier på Uppsala Universitet, och Rysslandsexpert. Hon menar på att frågan om hur kriget skulle kunna att utveckla sig, eller sluta, är omöjlig att besvara.

– Det är alldeles för många osäkerheter inblandade. Vad som helst kan hända, vad som krävs för att få slut på det hela måste ändå vara att Putin kan stoppas på något sätt, inget talar för att han självmant avslutar kriget, säger hon till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.