Donald Trump (trea från vänster) tillsammans med sina barn Eric, Donald den yngre och Ivanka, på ett evenemang i New York 2010. Myndigheterna försöker nu få både expresidenten och hans barn att vittna om ekonomiska brott i delstaten.
Donald Trump (trea från vänster) tillsammans med sina barn Eric, Donald den yngre och Ivanka, på ett evenemang i New York 2010. Myndigheterna försöker nu få både expresidenten och hans barn att vittna om ekonomiska brott i delstaten. - Foto: TT

Utredare: Trump är utan tvivel skyldig

Donald Trump är utan tvivel skyldig till talrika brott, och det är därför fel att inte åtala USA:s expresident. Det skriver Mark Pomerantz, ledande åklagare som i februari avgick i protest, i The New York Times.


Åklagarkontoret på Manhattan i New York utreder om mångmiljardären Trump systematiskt lurat samhället på stora belopp. Det ska ha skett genom att tillgångar övervärderats för att få lån och sedan undervärderats för att sänka skatten.

Fallet inleddes under distriktsåklagare Cyrus Vance. Men när han i januari lämnade sin tjänst klargjorde efterträdaren Alvin Bragg att det inte blir något åtal. Bragg har signalerat att om det behövs ny information för att fallet ska komma vidare, exempelvis att någon nära Trump beslutar sig för att vittna.

Men en sådan avvaktande linje "går emot det allmänna intresset", skriver Pomerantz, och är tydlig: "Personalen som utrett herr Trump hyser inga tvivel om att han begått brott – det har han".

Både Pomerantz och kollegan Carey Dunne avgick i protest den 23 februari.

En annan utredning av samma sak pågår dock parallellt med åklagarkontorets. Chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James, leder en civilutredning, och sade i januari att hon hittat "betydande" bevis.

Men att det är en civilutredning innebär att James bara kan försöka få skadestånd från Trump, inte åtala honom för brott.

Expresidenten har svarat att det demokratiskt dominerade New York bedriver en politisk häxjakt mot honom.

"Kom ihåg att jag inte kan få en rättvis prövning i New York på grund av hatet mot mig från domare och rättsväsendet. Det är inte möjligt", har Trump skrivit.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!