Försvarsministern syntes plötsligt under ett videomöte.
Försvarsministern syntes plötsligt under ett videomöte. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Skärmabild/Ria Novostj

Mystiska filmen på försvunna ministern förbryllar: "Slump?"

Två av Vladimir Putins närmaste män, försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov, har inte synts i offentligheten på veckor. Nu har dock Sjojgu visat sig under ett videomöte – men klippets äkthet ifrågasätts.


Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu och generalstabschefen Valerij Gerasimov beskrivs som två av president Vladimir Putins närmaste män. 

Men ingen av dem har synts till i offentligheten på drygt två veckor, vilket lett till omfattande spekulation om vad som kan ha hänt. Läs mer om det här.

Sergej Sjojgu syns plötsligt i videoklipp

På torsdagen gjorde dock Sergej Sjojgu ett plötsligt framträdande. Den ryska nyhetsbyrån Ria Novostj publicerade nämligen ett kort videoklipp från ett videomöte anordnat av Vladimir Putin, där Sjojgu plötsligt dök upp på presidentens skärm.

Men videoklippet har väckt en hel del frågetecken. Först var Sjojgus bildruta helt svart innan han syntes till och sedan zoomar man in på just försvarsministern – som om att man vill understryka att han är närvarande.

"Slump? Konspirationsteorier?"

Även andra detaljer i videoklippet har fått människor att reagera och ifrågasätta huruvida Sergej Sjojgu verkligen var med på mötet. 

Bland andra uppger den oberoende tidningen Moscow Times, via Telegram, att videoklippet är identiskt med ett klipp från den 11 mars, vilket också är den sista dagen han syntes till.

”Ministern har samma bakgrund, han är likadant klädd, slipsen rör sig åt samma håll. Slump? Konspirationsteorier? Döm själv”, skriver man. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!