Premiärminister Boris Johnson talar i brittiska underhuset, där han mötts av hård kritik för 'partygate'.
Premiärminister Boris Johnson talar i brittiska underhuset, där han mötts av hård kritik för 'partygate'. - Foto: TT

Polisen ger böter efter politikerfester

En första runda med 20 böter har utfärdats av polisen i Storbritannien efter de kritiserade festerna som hölls vid premiärminister Boris Johnsons residens Downing Street. Festerna hölls 2020 och 2021 när coronapandemin härjade som värst.


Vilka personer som straffas framgår inte.

Böterna kommer efter att ett frågeformulär skickats ut till över 100 personer, däribland premiärministern och andra politiker och tjänstemän, om vad som försiggick under den så kallade "partygate"-skandalen när Johnson och hans stab festade mot då rådande pandemilagar.

Fler böter för brott mot coronareglerna kan följa om bevisen visar sig vara tillräckliga, enligt polisen. Sammanlagt tolv fester har varit föremål för polisutredningen.

Flera politiker, både oppositionella och konservativa partikamrater till Johnson, har sagt att premiärministern borde avgå om han straffas med böter. Premiärministerns kansli har tidigare lovat informera om avgörande detaljer i utredningen som rör Johnson.

Johnson själv har förnekat att man brutit mot reglerna. Under månaderna efter avslöjandet tvingades Johnson kämpa för sin politiska överlevnad, men kriget i Ukraina har fått "partygate"-skandalen att hamna i skymundan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!