Människor samlas vid platsen för en attack i den israeliska staden Bnei Brak nära Tel Aviv i israel på tisdagskvällen. Minst fem människor rapporteras ha mist livet i attacken.
Människor samlas vid platsen för en attack i den israeliska staden Bnei Brak nära Tel Aviv i israel på tisdagskvällen. Minst fem människor rapporteras ha mist livet i attacken. - Foto: TT

Flera döda i motorcykelsattack nära Tel Aviv

Minst fem människor har dödats och flera rapporteras ha skadats i samband med attacker i staden Bnei Brak öster om Tel Aviv i Israel.


Det var en motorcykelförare beväpnad med automatkarbin som på tisdagen öppnade eld i den ultraortodoxa staden, meddelar den israeliska polisen.

Enligt ett polisuttalande efter attacken sköts gärningsmannen till döds av polis vid platsen för dådet.

— Tyvärr måste vi meddela att fem människor är döda, säger Eli Bin, chef vid den israeliska ambulanstjänsten Magen David Adom, rapporterar nyhetsbyrån APF.

Israels premiärminister Naftali Bennett har på tisdagskvällen kallat landets högsta säkerhetsansvariga till krismöte.

Oväntat håll

I söndags angreps flera personer i Hadera i norra Israel. Två gränspoliser dödades. Terrorrörelsen IS sade sig via sina propagandakanaler ligga bakom dådet.

I förra veckan dödades fyra personer och flera skadades när en knivbeväpnad man gick till angrepp i Beersheba i södra Israel. Gärningsmannen var en israelisk medborgare som tidigare dömts för att ha uttryckt sitt stöd till IS, enligt myndigheterna.

Anders Persson, lektor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö och expert på Israel-Palestina-konflikten. Arkivbild.

Att Israel drabbats av flera attacker på en vecka kommer mycket oväntat och från oförutsett håll när IS har tagit på sig ansvaret, påpekar statsvetare Anders Persson vid Linnéuniversitet:

— Frågan är om det är självrekryterade utan någon kontakt med en central organisation eller om det är mer ideologiska samband och lösare kopplingar. Det är inte klarlagt än, säger han till TT.

Redan före attackerna var farhågorna stora inför nästa månads ramadan samt judiska och kristna påsk. I fjol ledde oroligheter då till ett krig mellan Israel och Hamas.

Abbas fördömer

— Hittills har Israel reagerat förhållandevis återhållsamt. Det finns ingen tydlig infrastruktur att angripa eftersom de två tidigare gärningsmännen inte har klara kopplingar till någon organisation verksam i Israel.

Enligt israeliska medier utfördes de två första attackerna av araber med israeliska medborgarskap.

— Att de är israeliska medborgare gör situationen allvarligare eftersom det riskerar att trappa upp etniska spänningar inom Israel, säger Anders Persson som bedömer att veckan står för en av de värsta terrorvågorna som Israel drabbats av nästan sedan den andra intifadan för 20 år sedan.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas fördömde dådet senare på kvällen.

"Dödandet av palestinska och israeliska civila kommer bara att leda till ytterligare försämring av situation" sade Abbas i ett uttalande.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.