Rapporter om sexuella övergrepp av ryska soldater i Ukraina
Bilden föreställer en ukrainsk soldat. - Foto: Rodrigo Abd/TT och Petros Giannakouris/TT

Rapporter om att ryska soldater våldtar ukrainska kvinnor

Allt fler kvinnor träder fram och berättar vad de utsatts för under den ryska invasionen av Ukraina. Omfattningen av sexuella övergrepp mot kvinnor av ryska soldater befaras vara stor, rapporterar The Guardian.


Allt fler ukrainska kvinnor och flickor berättar för människorättsorganisationer, polisen och media om de grymheter som de har utsatts för under invasionen i landet. Omfattningen av sexuella övergrepp av ryska soldater ska vara enorm, rapporterar The Guardian

– Vi har haft flera samtal till vår jourtelefon från kvinnor och flickor som sökt hjälp, men i de flesta fall har det varit omöjligt att hjälpa dem fysiskt. Vi har inte kunnat nå dem på grund av striderna, säger Kateryna Cherepakha på La Strada Ukraine, en välgörenhetsorganisation som bland annat stödjer överlevande av sexuella övergrepp.

Human Rights Watch anklagar Ryssland för krigsbrott i Ukraina

Internationella människorättsorganisationen Human Rights Watch anklagade under söndagen Ryssland för krigsbrott i Ukraina. 

Organisationen har dokumenterat flera fall av hur ryska militära styrkor begått krigsbrott mot civila, däribland våldtäkt, i ockuperade områden i Tjernihiv, Charkiv och Kiev-regionerna i Ukraina. 

HRW har intervjuat en 31-årig kvinna, som kallas “Olha”, som berättar att hon blev våldtagen flera gånger under tiden hon sökt skydd tillsammans med sin familj i en skola i Charkivregionen i mitten av mars. 

Foto: Rodrigo Abd/TT

"Olha" vittnar om att hon blev våldtagen under pistolhot

Olha berättar för organisationen hur en rysk soldat, beväpnad med gevär och en pistol, trängde sig in i skolan och pekade på hennes dotter som hon hade i famnen att hon skulle lämna över henne. 

Han tvingade med henne till ett klassrum och beordrade henne att klä av sig under pistolhot. 

– Han sa till mig att jag skulle ge honom oralsex. Under hela tiden höll han en pistol mot min tinning och mitt huvud. Två gånger sköt han i luften och sa att det var för att ge mig motivation, berättar Olha för HRW. 

Hon berättar vidare att soldaten våldtog henne och tvingade henne sedan att sitta på en stol, och sa att hon endast fick klä på sig på överkroppen. 

När hon vägrade stanna med honom i klassrummet ska han ha hämtat en kniv och sa att hon skulle göra som han sagt, annars skulle hon aldrig mer se sin dotter, enligt vittnesmålet. 

Därefter uppger hon att soldaten ska ha våldtagit henne ännu en gång, och skurit henne över nacken, kinden och en del av håret, enligt vittnesmålet till HRW

Ukraina utreder ryska soldater gällande våldtäkt

Förra veckan meddelade Ukrainas riksåklagare Iryna Venediktova att landet inlett sin första utredning mot ryska soldater gällande våldtäkt. 

I det aktuella fallet misstänkts ryska soldater ha våldtagit en mamma medan hennes fyraåriga son befann sig i pannrummet intill. Innan hon våldtogs ska hennes man ha skjutits ihjäl. För brittiska The Times berättar hon om vad hon utsatts för. 

– Han sa åt mig att ta av mig kläderna. Sedan våldtog de mig båda efter varandra. De brydde sig inte om att min son var i pannrummet och grät. De sa åt mig att gå och få tyst på honom och komma tillbaka. Hela tiden höll de pistolen vid mitt huvud och hånade mig och sa ”hur tycker du att hon suger?” och ”Ska vi döda henne eller hålla henne vid liv?’”, säger hon till tidningen.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!