Dmitrij Medvedev var president mellan 2008 och 2012.
Dmitrij Medvedev var president mellan 2008 och 2012. - Foto: Mikhail Klimentyev/TT och Yekaterina Shtukina/TT

Putins plan – enligt ex-presidenten: Vill bygga ett “Eurasien”

I vad som beskrivs som ett svamlande men olycksbådande inlägg via Telegram har den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev bland annat sagt att Rysslands mål är att bygga ett ”Eurasien från Lissabon till Vladivostok”. Det rapporterar Sky News.


Den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, 56, säger i ett uttalande via meddelandeappen Telegram att “det finns nazistsympatörer i Ukraina” och att “den passionerade delen av ukrainarna har bett för ett Tredje rike de senaste 30 åren”, rapporterar Sky News. 

Dmitrij Medvedev om Rysslands plan: Bygga ett "Eurasien"

Hans resonemang ifrågasätter samtidigt Ukrainas rätt till självständighet och hänvisar till ”en pseudohistoria om ukrainskt statsskap”.

Inlägget beskrivs av Sky News som “svamligt”, men även “olycksbådande”. Uttalandet från Dmitrij Medvedev kan tolkas som att Ryssland har större planer på att stärka sin makt, ytterligare än att ta kontroll över Ukraina. 

Misstanken: Putin vill återskapa imperium

Dmitrij Medvedev säger, enligt Sky News, att Rysslands mål i konflikten är "att äntligen bygga ett öppet Eurasien - från Lissabon till Vladivostok". 

Enligt vissa bedömare vill Putin återskapa ett ryskt imperium där han har kontroll över alla slaviska länder. 

Dmitrij Medvedev var Rysslands president mellan 2008 och 2012, då han och Putin bytte jobb med varandra – och Medvedev blev premiärminister. Numera är han vice-ordförande i landets säkerhetsråd.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!