Hur länge kan Ukraina göra motstånd mot ryska trupper?
Hur länge kan Ukraina göra motstånd mot ryska trupper? - Foto: Pontus Lundahl/TT och Evgeniy Maloletka/AP/TT

Experten: Så länge kan Ukraina hålla ut i kriget

Kriget i Ukraina är inne på sin sjunde vecka och många bedömare menar att invasionen inte gått så som den ryska ledningen tänkt. Men hur länge kan egentligen Ukraina göra motstånd?


Det var den 24 februari som världen vaknade upp till nyheten att ryska styrkor invaderat Ukraina i vad som benämndes som "en militär specialoperation" av president Vladimir Putin. Här kan du läsa om vad som hände under krigets första månad.

Hittills har kriget, enligt bedömare, inte gått så som Ryssland tänkt sig och nu kraftsamlar den ryska militären inför ännu en offensiv. Läs mer om det här.

Överstelöjtnanten: "Kan hålla ut länge"

Men hur länge är det egentligen möjligt för Ukraina att göra motstånd? Frågan ställdes till överstelöjtnant  Joakim Paasikivi i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tror att de kan hålla ut länge, men det är beroende av att man får kontinuerligt stöd från väst, säger han och fortsätter:

– Personalen har ju en oerhörd entusiasm och styrka, men man behöver mat och ammunition. Man behöver vila. Man behöver nya fordon när man får dem förstörda. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!