En oligark har ansökt om socialbidrag.
En oligark har ansökt om socialbidrag. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT och Markus Schreiber/AP/TT

Oligark söker socialbidrag – för att ha råd med mat

Omfattande sanktioner har riktat mot Rysslands toppskikt: de välbärgade oligarkerna. Nu söker vissa av dem statliga bidrag.


Sedan ryska trupper, på order av president Vladimir Putin, invaderade Ukraina för drygt två månader sedan har EU, tillsammans med en rad länder som inte är med i unionen, riktat skarpa sanktioner mot Rysslands oligarker.

Ett av de länder som infört sanktioner mot välbärgade eller inflytelserika ryssar är Schweiz. Faktum är att över 1 000 personer, bosatta i landet, har drabbats av sanktionerna, enligt The Local.

Här kan du läsa om de mest förmögna oligarkerna.

Oligark fick avslag på ansökan om socialbidrag

En av de vars tillgångar frusits i Schweiz är en rysk oligark, med schweiziskt medborgarskap, som nu ansökt om att få statligt socialbidrag. Anledningen? Han menar, enligt The Local, att han inte har råd att betala för sina matvaror längre.

Men oligarkens bidragsansökan hat fått avslag, då med hänvisning till att han hade andra tillgångar i form av dyrbara fastigheter i Genève.

"Varje fall utreds"

Enligt Schweiz Statssekretariat för ekonomiska frågor (Seco)är det möjligt att tillhandahålla de frysta tillgångarna i exceptionella situationer av lidande, men några sådana åtgärder har inte vidtagits i detta fall.

– Varje fall utreds individuellt, har myndigheten sagt till schweiziska Watson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!