Ryska soldater har passerat Gammalsvenskby i Ukraina. Arkivbild.
Ryska soldater har passerat Gammalsvenskby i Ukraina. Arkivbild. - Foto: TT

Ryska soldater har nått Gammalsvenskby

Nu kan svenskättlingarna i Gammalsvenskby höra striderna mot ryska soldater från sitt sovrumsfönster.För några dagar sedan passerade de ryska trupperna den ukrainska byn, rapporterar Göteborgs-Posten.


Fakta: Gammalsvenskby

Gammalsvenskby ligger i Chersonområdet i södra Ukraina, på västsidan av floden Dnepr. Byn grundades 1782 sedan Estlandssvenskar från Dagö förflyttades till det nyerövrade området i Ukraina av den ryska kejsarinnan Katarina den Stora. Många av de nära 1 000 bybor som lämnade Dagö dog under färden eller i epidemier under de första svåra åren.

På 1920-talet uppmärksammades svenskättlingarna stort i svensk press vilket ledde till en kampanj för att återbörda dem till Sverige, särskilt med tanke på invånarnas umbäranden i nya Sovjetunionen. 1929 flyttade närmare 900 bybor till Sverige, där de framför allt kom att bosätta sig på Gotland. Cirka 250 personer återvände emellertid till Ukraina efter bara några år.

För omkring en månad sedan lyckades de ryska trupperna korsa floden Dnepr i Ukraina, en flod som rinner från norra Ukraina och ut i Svarta havet i söder.

Sedan dess har flera strider brutit ut i de omkringliggande städerna och byarna i söder. Under veckan har även Gammalsvenskby som ligger längs floden nåtts av ryska soldater.

I byn bor 2 000 människor, varav ett hundratal är ättlingar till Estlandssvenskar som på 1700-talet tvångsförflyttades från Dagö. Flera av de äldre i byn kan fortfarande tala svenska med gammalsvensk brytning.

Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten ska ryssarnas ankomst inte ha mötts med våld eller motstånd. Ingen i byn ska ha dödats eller skadats.

— De kom till byn och pratade med byns överhuvud i 20 minuter. Vad de pratade om vet jag inte. Sedan dess har vi inte sett dem här, säger Fader Ivan, som är präst i Gammalsvenskby, till tidningen.

Nu befinner sig soldaterna främst i Beryslav som är huvudstaden i den kommun som Gammalsvenskby tillhör. Byborna kan höra ljudet från stridigheterna i den närliggande staden.

Trots att Gammalsvenskby förskonats från våld har truppernas närmanden bidragit till ökad otrygghet. Brödleveranser kommer inte fram, det är brist på mediciner och de har varit utan elektricitet i flera dagar.

År 2008 besökte kungaparet Gammalsvenskby . Här i samtal med medlemmar i svenska kyrkan i byn. Arkivbild.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Huawei får ta del av hemlig information

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

1 timme sedan
Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

1 timme sedan
Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.