Dubai Ryska Oligarker
Landet har blivit en fristad för ryska oligarker. - Foto: Jean-Christophe Bott/TT och Aijaz Rahi/TT

Hit flyr ryska oligarker från sanktionerna – uppges leta hus

Landet har blivit en populär tillflyktsort för ryska oligarker, som jagas av västvärldens sanktioner. Flera mäklare rapporterar en stor ökning i antalet ryska miljardärer som är på jakt efter bostäder i staden – värda miljontals dollar.


I takt med att miljontals människor flyr kriget i Ukraina, flyr även ryska oligarker, och deras lyxyachter och privata jetplan, till en annan plats – Dubai. 

Fördrivna av sanktioner är de ryska miljardärerna på jakt efter lyxfastigheter i Dubai. 

Dubai – tillflyktsort för ryska oligarker 

Stora delar av världen har infört ekonomiska åtgärder mot Ryssland och kretsen kring Vladimir Putin. Men till Förenade arabemiraten – som sedan länge en populär tillflyktsort för världens rikaste – är oligarkerna fortfarande välkomna.

Något som verkar locka de rika ryssarna, enligt flera Dubai-baserade mäklare som uppger sig ha visat fastigheter för representanter för ryska miljardärer, rapporterar Forbes. 

– Vi får allt fler förfrågningar från ryska oligarker", säger Şerif Nadi Varlı, ledande fastighetsmäklare på Vartur Real Estate, enligt Forbes. 

– Denna typen av människor letar efter större investeringar, de är rädda för att behålla sina tillgångar i europeiska länder.

Ryska oligarker uppges leta fastigheter i Dubai 

En bild som ytterligare en anonym mäklare instämmer med. 

– Vi har sett ett visst intresse från oligarker, inte bara för att köpa fastigheter i Dubai, utan för att bosätta sig helt i Dubai. 

Ännu en mäklare, även denne anonym, berättar för Forbes att deras firma har jobbat med ett flertal ryska miljardärer på jakt efter fastigheter. 

Enligt uppgifter till Bloomberg överväger bland annat Roman Abramovitj att lägga till ytterligare en egendom till den redan långa listan. I mars rapporterades han titta på hus på Dubais Palm Jumeirah, berättade personer med insyn för tidningen.

Förenade arabemiratens "gyllene visum" – kan locka ryska oligarker

Mäklarna som Forbes pratat med pekar ut flera stadsdelar, förutom den berömda Palm Jumeirah där villor landar på upp till 30 miljoner dollar, som populära bland de rika ryska köparna.  

Jumeirah Bay, en konstgjord ö, ligger högt upp på listan. Andra populära områden är Emaar Beachfront med sina lyxiga höghus, Dubai Marina och Jumeirah Beach Residence. 

Ryssar som flyttar till Dubai kan tänkas vilja dra nytta av Förenade arabemiratens “gyllene visum”, som ger utlänningar uppehållstillstånd om de investerar minst 10 miljoner dirham motsvarande ungefär 25 miljoner svenska kronor, i ett lokalt företag eller en investeringsfond, rapporterar Forbes

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!