Oligarker Dubai London
Roman Abramovitj ryktas äga en lägenhet vid Eaton Square i London. - Foto: Pexels och Sang Tan/TT

Uppgifter: Ryska oligarker försöker byta fastigheter i London mot Dubai

Ryska oligarker försöker byta ut sina hem i London mot fastigheter i Dubai, skriver Financial Times. Detta då de vill undvika banköverföringar och inspektioner samt kringgå de sanktioner som ålagts dem.


Fastighetsmäklare i Dubai har gjort och skickat en lista över fastigheter i London utlagda för försäljning med stora rabatter samt över potentiella kunder. Listan inkluderade även en herrgård i Knightsbridge värd 34 miljoner pund och en lägenhet vid Eaton Square med en prislapp på 8 miljoner pund. Detta rapporterar Financial Times. 

Uppgifter: Ryska oligarker vill byta ut sina fastigheter i London mot Dubai 

Erbjudandet kommer från ryssar som är vill byta ut sina fastigheter i London mot en ny bostad i Dubai, för att på så sätt undvika banköverföringar och granskning. Detta enligt personer som är inblandade i dessa transaktioner. Potentiella köpare erbjuds stora rabatter på fastigheter i Storbritannien för att slutföra affärerna.

Chelsea-ägaren Roman Abramovitj och Gazprom-chefen Andrey Goncharenko har av Insider rapporterats äga fastigheter vid Eaton Square. 

Oligarker uppges vilja göra husbyten – för att kringgå granskning

De omtalade husbytena är den senaste desperata lösningen, som görs på uppdrag av rika ryssar och oligarker som vill kringgå det västerländska finanssystemet till följd av Rysslands invasion. 

Dubai har blivit en tillflyktsort för ryska oligarker och deras enorma rikedom sedan kriget bröt ut. Nyheter24 har tidigare rapporterat om hur fastighetsmäklare i Dubai har vittnat om ett ökat intresse från rika ryssar

Dubai har blivit en fristad för ryska oligarker. Foto: Pexels

"Väldigt skeptisk till att det här kan fungera"

Det ska finnas tveksamheter kring hur en sådan uppgörelse, som husbytena, skulle fungera – och huruvida invånare i Förenade Arabemiraten skulle ta den risk som det innebär, rapporterar Financial Times. 

– Jag är väldigt skeptisk till att det här kan fungera, det finns helt enkelt för mycket dokumentation att tillhandahålla i London, sa en affärsman i Dubai som fick listan visad för sig av en fastighetsmäklare. 

– Men det visar hur långt de är villiga att gå för att undvika det finansiella systemet, fortsatte han.

Advokaten om oligarkernas husbyten: "Fullt legitimt"

En advokat i Dubai menar att det skulle uppstå svårigheter eftersom varje transaktion skulle behöva ta hänsyn till stämpelskatt och andra avgifter i båda jurisdiktionerna. 

Ytterligare en advokat menar att så länge som den ryska säljaren inte sanktioneras, kan ett byte struktureras effektivt genom att ett köpeavtal undertecknades i båda ändar. Ännu en advokat hävdar att bytet skulle vara "fullt legitimt", skriver Financial Times

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!