Oligarker London
Oligarken Oleg Deripaska har sedan tidigare sanktionerats av Storbritannien. - Foto: Pexels och Alexander Zemlianichenko/TT

Ryska oligarkers barn kan ha fått “gyllene pass” – genom föräldrarna

Anti-korruptionsaktivister och parlamentsledamöter i Storbritannien varnar för att oligarkers barn kan ha använt sina föräldrars pengar för att köpa rätten att bo i Storbritannien – genom så kallade "gyllene pass".


Brittiska inrikesministeriet avslöjade på onsdagen att man hade godkänt 46 ansökningar om investerarvisum (nivå 1) till personer som är 21 år eller yngre under de senaste sju åren. Nu varnar anti-korruptionsaktivister och parlamentsledamöter för att oligarkers barn kan använt sina föräldrars pengar för köpa dessa "gyllene visum" så att de får bo i Storbritannien. Detta rapporterar The Guardian. 

Misstanken: Oligarkers barn har köpt "gyllene pass" med föräldrarnas pengar

Systemet med "gyllene visum" skrotades i februari då det fanns en oro att det hade utnyttjats av ryska oligarker. Systemet var utformat för att locka rika människor till Storbritannien och krävde att de sökande skulle investera minst två miljoner pund, motsvarande ungefär 24 miljoner svenska kronor. 

"Ett kryphål för kleptokraternas barn"

John Penrose, en konservativ parlamentsledamot, som fungerar som premiärministerns “anti-korruptionsförkämpe” menar att avslöjandet väckte oro för att gyllene visum kunde ha varit “ett kryphål för kleptokraternas barn att leva lyxliv i London finansierat av smutsiga pengar”, enligt The Guardian. 

Det har tidigare avslöjats att åtta ryska oligarker på den brittiska sanktionslistan också beviljats gyllene visum för att bo i Storbritannien. Bland annat Roman Abramovitj och Oleg Deripaska har sedan tidigare sanktionerats av Storbritannien. 

"Oligarkernas barn kan ha använt sina föräldrars pengar"

Dr Susan Hawley, verkställande direktör för Spotlight on Corruption, menar att det senaste avslöjandet om potentiellt missbruk av systemet är “djupt oroande”.

Hon förklarar att det fanns ett kryphål i systemet som gjorde att det fanns få eller inga kontroller av förmögenhetens källa om pengarna gavs bort till den person som ansöker om visum. 

– Det betyder att oligarkernas barn kan ha använt sina föräldrars pengar, möjligen erhållna genom korruption, för att säkra uppehållstillstånd i Storbritannien, vilket återigen exemplifierar hur systemet underlättade flödet av smutsiga pengar till Storbritannien, säger Hawley enligt The Guardian

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!