Den 9 maj är segerdagen i Ryssland.
Den 9 maj är segerdagen i Ryssland. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Experten: Putin vill framstå som "helgalen" den 9 maj

Många har fruktat vad Vladimir Putin ska göra under den så kallade segerdagen den 9 maj. Hans tidigare talskrivare Abbas Gallyamov har en teori om presidentens nästa drag: att framstå som "helgalen".


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Spekulationerna kring vad som ska hända den 9 maj, som i Ryssland benämns som "segerdagen" eftersom Tyskland då kapitulerade under andra världskriget, har varit många.

Kommer Vladimir Putin utropa seger? Kommer han, för första gången, kalla kriget för ett krig, snarare än en "militär specialoperation"? 

Här kan du läsa om vad utrikesminister Sergej Lavrov sagt om segerdagen.

Putin kan vilja framstå som "helgalen" den 9 maj

Enligt den politiske experten Abbas Gallyamov, som tidigare varit Vladimir Putins talskrivare, kan världen förvänta sig ren och skär galenskap i presidentens tal till nationen.

– Alla väntar på att något ska hända, både Putins fiender och supportrar. Dessa förväntningar skapar ett vakuum som behöver fyllas. Om det inte gör det kan Putin förlora politiskt, säger  Gallyamov till brittiska BBC.

Mer specifikt menar Gallyamov på att Putin lär vilja ställa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inför ett ultimatum: förhandla och gå med på våra krav eller fortsätt kriget och riskera att vi använder kärnvapen.

– Det enda sättet han kan vinna på nu, han kommer definitivt förlora om han fortsätter, är att framstå som helgalen, säger Gallyamov till BBC och fortsätter:

– Han vill att allmänheten i väst blir rädda, att västledare blir uppskrämda och börjar ringa Zelenskyj för att säga: ”Det måste sluta nu. Sätt dig vid förhandlingsbordet och gå med på några av kraven. Vi är redo att hjälpa dig, men vi tänker inte dö på grund av dig".

/
/