Roman Abramovitj yacht Eclipse
Roman Abramovitj äger fartygen Eclipse och Solaris. - Foto: Stella Pictures

Oligarken flyttade lyxyachterna – nu riskerar de att tas ur bruk

Yachterna Eclipse och Solaris ägs av oligarken Roman Abramovitj och ligger just nu i Turkiet för att undvika att bli beslagtagna. Bermuda förbereder sig nu att dra tillbaka flaggan som fartygen seglar under, rapporterar en källa. Förlorar de sin registrering kan de inte lämna hamnen.


Sedan den 24 februari, när Vladimir Putins styrkor invaderade Ukraina, har internationella myndigheter beslagtagit eller håller på att beslagta lyxyachter, fastigheter, privatjetplan och andra dyra tillgångar från ryska oligarker

Lyxyachterna Eclipse och Solaris ägs av Roman Abramovitj – kan tas ur bruk 

På sanktionslistorna finns bland annat den tidigare mångmiljardären och Chelsea-ägaren Roman Abramovitj, vars samling lyxtillgångar inkluderar Eclipse och Solaris – två av de dyraste superyachterna som någonsin byggts. 

Eclipse och Solaris är just nu förankrade i Turkiet, dit de flyttades för att undvika att bli beslagtagna. Men nu riskerar Abramovitjs fartyg att omgående “läggas i malpåse”, det vill säga tas ur bruk. 

Myndigheter i Bermuda rapporteras nämligen förbereda sig för att dra tillbaka flaggan som lyxyachterna seglar under, har en källa avslöjat för Daily Mail. 

Fartyget Eclipse. Foto: Stella Pictures

"Håller på att avregistreras"

Samtidigt ligger också lyxyachterna Garcon och Halo i Antigua, där deras ägande är under utredning. Ingen av dessa kommer att kunna segla till andra destinationer eller ens närliggande hamnar om de förlorar sin Bermuda-registrering. 

I sanktionernas kölvatten vägrar företag utföra underhåll av Abramovitjs yachter och blockering av banker innebär att fartygen inte kan tanka och frustrerad personal går utan lön. 

– Hela flottan är under Bermudas flagga och de håller på att avregistreras, säger källan till Daily Mail. 

– Vi vet inte när det kommer att hända. Allt vi vet är att det är nära förestående. Utan flagga får du inte segla. Kaptenen skulle arresteras. Det råder också bränslebrist. När du betalar miljontals pund för att tanka båtar, går det via bankkanaler och det blir avvisat. 

Moralen bland Abramovitjs 200 besättningmedlemmar rapporteras ha nått botten då de flesta inte betalats sedan februari, enligt källan. 

Fartyget Solaris. Foto: Stella Pictures

Roman Abramovitjs fartyg riskerar att bli "olagliga att segla"

Förlusten av flaggan betyder att fartygen med största säkerhet är “olagliga att segla” och blir därmed fast i hamn, rapporterar Daily Mail

Bermuda är ett brittiskt utomeuropeiskt territorium, vilket tillåter yachtägare att flagga med nationell flagga utan att vara bosatt eller medborgare i Bermuda, samtidigt som de undviker högre skatter och hårdare regler.

/
/
Senaste nytt

Tidigare bär-vd åtalas för grov människohandel

Krokom: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Ett urval av polisens arbete i trafiken under dagen", skriver polisen på sin hemsida.

Knarkkung får livstids fängelse i Nederländerna

En "knarkkung" döms till livstids fängelse i en av Nederländernas största rättegångar.

Macy's planerar att stänga var tredje butik

Den amerikanska mode- och klädbutikskedjan Macy's planerar att stänga 150 Macy's-butiker på tre år. Det motsvarar nästan var tredje Macy's-butik i USA.

Ung man på Grönland åtalas för 14 mordförsök

1 timme sedan
Flera personer skadades när en helikopter blev beskjuten – och sedan riktades skott mot människor på gatan. En ung man åtalas för att ha försökt mörda totalt 14 personer på södra Grönland, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau och tidningen Sermitsiaq.

Konstgjorda snögrottor räddar livet på sälungar

1 timme sedan
Vikaresälens ungar blir hemlösa när Östersjöns isar krymper. Nu testas att bygga grottor av plast och plywood för att få ungarna att överleva i ett allt varmare klimat.