Turkiet menar att det vore ett "misstag" för Sverige att bli medlem i Nato.
Turkiet menar att det vore ett "misstag" för Sverige att bli medlem i Nato. - Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Turkiets Erdogan vill inte se Sverige och Finland i Nato

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett "misstag" att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato, rapporterar AFP.


— Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, säger Recep Tayyip Erdogan till journalister i Istanbul efter fredagsbönen.

Turkiet kritiska mot Natoansökan för Sverige

Recep Tayyip Erdogan drar paralleller till Natos beslut att låta Grekland bli medlem 1952, ett land som Turkiet har en långvarig historisk konflikt med.

— Vi i Turkiet vill inte begå ytterligare ett misstag på det här området.

Säkerhetspolitisk analys för Natoansökan

Den turkiske ledaren anklagar de skandinaviska länderna för att ge en fristad till medlemmar ur de av EU, USA och Turkiet terrorstämplade organisationerna PKK och vänsterextrema DHKP-C.

Utspelet kommer samma dag som den svenska regeringen och riksdagen presenterat sin säkerhetspolitiska analys, där man bland annat gör bedömningen att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle öka säkerheten för Sverige.

Analysen kommer att ligga till grund för statsminister Magdalena Anderssons och Socialdemokraterna beslut om hur man ställer sig till en Natoansökan, som fattas vid ett möte på söndag.

I går gav Finlands Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin besked om att Finland bör gå med i Nato utan dröjsmål.

Snabb process att gå med i Nato

Beskedet togs emot med öppna armar av försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg.

"Om Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt", sade Stoltenberg i ett uttalande.

En Natokälla uppgav tidigare i veckan att ansökningar från Sverige och Finland skulle gå snabbt

— De behöver bara söka. Eftersom de är så nära partner så känner vi till dem extremt väl. Vi känner till deras politiska system, deras rättsväsende, deras försvarssystem. Vi har en klar bild av att de är kapabla att uppfylla kraven i ett medlemskap, sade källan i en genomgång för svenska journalister.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.