Fredag 27 Maj
Stockholm

Turkiets Erdogan vill inte se Sverige och Finland i Nato

Turkiet menar att det vore ett "misstag" för Sverige att bli medlem i Nato.
Turkiet menar att det vore ett "misstag" för Sverige att bli medlem i Nato. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT och Fredrik Sandberg/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att det vore ett "misstag" att låta Sverige och Finland bli medlemmar i Nato, rapporterar AFP.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

— Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, säger Recep Tayyip Erdogan till journalister i Istanbul efter fredagsbönen.

Turkiet kritiska mot Natoansökan för Sverige

Recep Tayyip Erdogan drar paralleller till Natos beslut att låta Grekland bli medlem 1952, ett land som Turkiet har en långvarig historisk konflikt med.

— Vi i Turkiet vill inte begå ytterligare ett misstag på det här området.

Säkerhetspolitisk analys för Natoansökan

Den turkiske ledaren anklagar de skandinaviska länderna för att ge en fristad till medlemmar ur de av EU, USA och Turkiet terrorstämplade organisationerna PKK och vänsterextrema DHKP-C.

Utspelet kommer samma dag som den svenska regeringen och riksdagen presenterat sin säkerhetspolitiska analys, där man bland annat gör bedömningen att ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen skulle öka säkerheten för Sverige.

Analysen kommer att ligga till grund för statsminister Magdalena Anderssons och Socialdemokraterna beslut om hur man ställer sig till en Natoansökan, som fattas vid ett möte på söndag.

I går gav Finlands Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin besked om att Finland bör gå med i Nato utan dröjsmål.

Snabb process att gå med i Nato

Beskedet togs emot med öppna armar av försvarsalliansens chef Jens Stoltenberg.

"Om Finland bestämmer sig för att ansöka kommer de att önskas varmt välkomna i Nato och ansökningsprocessen kommer att ske raskt och smidigt", sade Stoltenberg i ett uttalande.

En Natokälla uppgav tidigare i veckan att ansökningar från Sverige och Finland skulle gå snabbt

— De behöver bara söka. Eftersom de är så nära partner så känner vi till dem extremt väl. Vi känner till deras politiska system, deras rättsväsende, deras försvarssystem. Vi har en klar bild av att de är kapabla att uppfylla kraven i ett medlemskap, sade källan i en genomgång för svenska journalister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela