Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med det styrande kommunistpartiets centralkommitté i torsdags. Bild tillhandahållen av Nordkoreas kommunistparti.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under ett möte med det styrande kommunistpartiets centralkommitté i torsdags. Bild tillhandahållen av Nordkoreas kommunistparti. - Foto: TT

Fler "feber"-dödsfall i Nordkorea

Ytterligare 21 dödsfall på grund av "febersjukdom" har offentliggjorts i Nordkorea, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA. I onsdags bekräftades det första fall av smitta och i torsdags det första coviddödsfallet i landet.


Nära 175 000 febersjuka påträffades bara på fredagen. KCNA uppger inte om något av de senaste dödsfallen var covidsjuka. Enligt bedömare har dock Nordkorea inte kapacitet att i större skala testa sjuka för covid-19.

"Det totala antalet insjuknade människor i hela landet är 524 440, varav 234 630 är helt återställda, 288 810 får behandling och antalet dödsfall hittills är 27", rapporterar KCNA.

Dödsfallen beskrivs ha orsakats av "okunskap" och "överanvändning av mediciner".

Nordkoreas vårdsystem beskrivs vara i sönderfall och sakna nödvändiga mediciner och utrustning.

När det första bekräftade fallet offentliggjordes i onsdags utlyste ledaren Kim Jong-Un en nationell nedstängning. Kim säger att man ska följa den kinesiska modellen för att stoppa spridning.

— Vi bör dra lärdomar från Kinas kommunistparti och folks erfarenheter och framgångsrika insatser för att hindra viruset, rapporteras Kim säga.

Nordkorea har tidigare tackat nej till erbjudanden om covid-vaccin från Kina, liksom från Världshälsoorganisationens Covax-program.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.