Fredag 27 Maj
Stockholm

Ryska hotet: "Missilen kan nå Finland på tio sekunder"

Ryssland hotar bland annat med att dränka Storbritannien i radioaktiv tsunami.
Ryssland hotar bland annat med att dränka Storbritannien i radioaktiv tsunami. Foto: Alexander Zemlianichenko/TT, AP/TT

Efter Rysslands invasion av Ukraina har det Putin-ledda landet hotat med allt ifrån giftattacker till kärnvapenattacker. I en intervju varnar den ryska politikern Aleksey Zhuravlyov om en eventuell missilattack mot både Finland och Storbritannien.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På 200 sekunder skulle Ryssland kunna förgöra Storbritannien med kärnvapnet Satan-2, och att förgöra Finland skulle ta tio sekunder. Det menar viceordförande i ryska parlamentets försvarskommitté Aleksey Zhuravlyov, 59.

"Kan nå Finland på tio sekunder"

I en intervju sade Aleksey Zhuravlyov att det var "absolut legitimt" för Ryssland att "ifrågasätta Finlands existens" samtidigt som de nordiska länderna varit i full färd med eventuella Nato-ansökningar.

—Vi kan attackera med en Sarmat från Sibirien och till och med nå Storbritannien. Och om vi slår från Kaliningrad är hypersonikens räckviddstid 200 sekunder – så varsågod, killar, sade politikern i intervjun och tillade att andra slags missiler som står positionerade vid den finska gränsen kan "nå Finland på 20 sekunder, eller till och med tio".

Hotar med att dränka Storbritannien

Att Ryssland mer och mer lutar sig mot skrämselpropaganda är ingenting oväntat.

Zhuravlyovs varning kom efter att den ryska statliga tv:n hotade att dränka Storbritannien under en radioaktiv tsunami. Allt detta porträtterades i en absurd propagandavideo som också visade hur missilen Satan 2 kan komma att förgöra hela Storbritannien.

"Radioaktiv öken"

Missilen skulle i sin tur orsaka en enorm tsunamivåg, omkring 500 meter hög, enligt propagandan. Biverkningarna skulle leda till höga doser av strålning som i sin tur skulle belägga hela Storbritannien i en "radioaktiv öken".

Anledningen till de massiva hoten ska enligt brittiska The Sun härröra från den grundlösa premissen som gjordes av de ryska statliga medierna, tillsammans med Boris Johnsons hot att genomföra en kärnvapenattack mot Ryssland — utan att rådfråga Nato.

Kommentera
Kopiera länk
Dela