Rysk statsmedia diskuterar ett svenskt Natomedlemskap.
Rysk statsmedia diskuterar ett svenskt Natomedlemskap. - Foto: Vladimir Astapkovich/AP/TT och Martin Sylvest/TT

Därför går Sverige med i Nato – enligt rysk statsmedia: "Rädsla"

En svensk ansökan till försvarsalliansen Nato kan ligga bara dagar bort och Sveriges steg bort från alliansfrihet diskuteras nu friskt världen över – inte minst i Rysslands statsägda media.


Under söndagen meddelade Socialdemokraterna att man säger ja till en svensk ansökan om medlemskap i Nato och därmed finns det majoritet för detta i Sveriges riksdag. Läs mer om Socialdemokraternas Nato-besked här.

På måndagen fattas ett formellt beslut om huruvida man lämnar drygt 200 år av alliansfrihet – något som beskrivs som monumentalt i medier världen över.

Rysk statsmedia om Sveriges Natoansökan: "Rädsla"

Även i rysk statsmedia diskuteras en svensk såväl som finsk Natoansökan, och där presenteras både teorier om varför man vill gå med i alliansen och de konsekvenser det kan få, enligt BBC:s Rysslandsredaktör Steve Rosenberg.

"Deras officiella anledning är rädsla. Men de kommer att uppleva ännu mer rädsla i Nato. När Natobaser dyker upp i Sverige och Finland kommer Ryssland inte ha något annat val än att neutralisera obalansen och det nya hotet genom att placera ut taktiska kärnvapen", säger man i rysk stats-tv, enligt Rosenberg. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!