Turkiet uppger att man kommer säga nej till Sveriges Natoansökan.
Turkiet uppger att man kommer säga nej till Sveriges Natoansökan. - Foto: Johan Nilsson/TT och Burhan Ozbilici/AP/TT

Experten svarar: Kommer Turkiet godkänna Sverige i Nato?

Sverige och Finland har ansökt om medlemskap i Nato – men Turkiet har uppgett att man inte kommer att godkänna ansökningarna. Har Vladimir Putin haft ett finger med i spelet – och kan andra länder följa i Recep Tayyip Erdogans fotspår?


Det var under onsdagen som både Sverige och Finland, efter omfattande diskussioner inom respektive länder, lämnade in sina ansökningar om medlemskap i Nato.

Men redan innan dess, när länderna flaggat för att de skulle ansöka, uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att man inte skulle godkänna ansökningarna. Läs mer om Recep Tayyip Erdogans utspel kring Nato här.

Har Putin påverkat Erdogan kring Sveriges Natoansökan?

Men vilken roll kan då Vladimir Putin ha spelat i Turkiets ställningstagande gentemot Sveriges och Finlands Natoansökningar? Nyheter24 frågade Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.

– Jag tror inte att Putin har haft något direkt inflytande över det hela. Däremot kan han glädjas över att Turkiet och Erdogan agerar på det här sättet, säger Hedenskog och fortsätter:

– Men jag tror att det här grundar sig på inrikespolitiska skäl, snarare än att Erdogan agerar utifrån Putins önskemål. Det är ju val i Turkiet snart och ekonomin i landet går dåligt, då vill ju Erdogan till varje pris framstå som att han försvarar Turkiets intressen och inte är vek mot kurderna. Det är nog huvudskälet till att han agerar så här.

Här kan du läsa om Nato och alla medlemsländer.

Hur är relationen mellan Putin och Erdogan?

Med det sagt har Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan en mångårig relation.

– Relationen har varit väldigt god under hela tiden, bortsett från när Turkiet sköt ner ett ryskt flygplan i november 2015. Då frystes ju relationen direkt, men sedan skrev Erdogan ett förlåtelsebrev under sommaren 2016 och sedan dess har man återupptagit relationen.

Men hur kommer det sig då att de två ledarna, som trots allt skiljer sig åt många vis, ändå kommer överens?

– Det är två auktoritära ledare som, även om de har olika uppfattningar i många centrala frågor och konflikter, såsom i Syrien, Ukraina och även i sydkaukasien och Libyen, så förstår man den andres argument, mål och bevekelsegrunder, konstaterar Hedenskog.

– Båda har ju också bilden av att de bygger eller återupprättar sina imperier som varit på nedgång. Där finns en förståelse och det är det som gör det möjligt för dem att komma överens.

Kan andra länder säga nej till Sverige i Nato?

Många ställer sig nu frågan om fler Natoländer plötsligt skulle kunna säga nej till Sveriges och Finlands ansökningar till försvarsalliansen.

– Det går inte att utesluta, men samtidigt tror jag inte heller att man vill sitta där och hålla med Erdogan när övriga tunga länder inom Nato börjar klaga på att man saktar ner processen, säger Jakob Hedenskog.

Kommer Turkiet godkänna Sverige i Nato?

Enligt Jakob Hedenskogs bedömningar lär det, trots Recep Tayyip Erdogans utspel, sluta med ett ja till Sverige från turkiskt håll.

– Det här kommer att innebära att processen blir svårare och att den tar längre tid, men jag tror att man kommer att komma till någon slags kompromiss där Turkiet till slut säger ja till ett medlemskap för Sverige och Finland. 

– Det blir ett alldeles för högt politiskt pris för Erdogan om han ensam nekar de här nya medlemmarna, och alla andra länderna godkänner.

Vilka Natoländer är det som kommer att sätta press på Erdogan?

– Huvudsakligen är det väl USA, som är den tyngsta spelaren i Nato. Men jag tror att andra länder också kommer att argumentera för det här och försöka påverka Erdogan, avslutar Hedenskog.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!