Brist på bröstmjölksersättning har rått i USA den senaste tiden. Arkivbild.
Brist på bröstmjölksersättning har rått i USA den senaste tiden. Arkivbild. - Foto: TT

Krafttag mot USA:s brist på mjölkersättning

Bristen på bröstmjölksersättning har drabbat USA hårt de senaste veckorna. Nu tar president Joe Biden till en federal försvarslag för att snabba upp landets egen produktion, och för att få fart på importen.


Amerikanska företag tvingas ta sig an beställningar från tillverkare av bröstmjölksersättning före andra kunders beställningar. Detta efter ett beslut från president Joe Biden om att den federala försvarslagen "defense production act" ska tillämpas.

Dessutom godkänns att ingredienser till bröstmjölksersättning ska kunna flygas in med kommersiellt flyg.

Utbudet av bröstmjölksersättning har minskat kraftigt över hela landet de senaste veckorna efter ett stopp hos tillverkaren Abbott Nutrition.

Tillsynsmyndigheter uppgav i måndags att en överenskommelse nåtts om att företaget ska få starta sin stora anläggning i Michigan igen, men att företaget måste se över sin säkerhet innan produktionen återupptas.

Enligt företaget kommer det att ta åtta till tio veckor innan nya produkter börjar komma ut i butikerna och importen ska enligt Biden fungera som en brygga fram till att den inhemska produktionen har trappats upp igen.

Beskedet om åtgärderna kommer två dagar efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA meddelat att granskningsprocessen för utländska tillverkare som ska skicka ersättning till USA ska effektiviseras.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!